Kardinaal Zen over Bergoglio’s pact met de Chinese Communisten: “Ondergrondse geestelijken hebben geweend”

Foto: Catholic Herald.

Kardinaal Joseph Zen heeft een brief geschreven aan Bergoglio waarin hij het lijden van de katholieken in China uit de doeken doet, sinds het Vaticaan een deal met de Chinese Communistische regering heeft getekend. Zen voegde eraan toe dat dit wellicht de laatste keer is dat hij zich tot Bergoglio zal richten, omdat hij toch op dovemansoren blijft stuiten.

Kardinaal Zen vertelde dat hij eind oktober naar Rome vloog om een 7-pagina lange brief af te geven aan Bergoglio, en hem te smeken om aandacht te schenken aan de crisis die de ondergrondse Katholieke Kerk in China doormaakt.

Zen, 86, zei dat “dit wellicht de laatste keer is” dat hij zijn hand uitsteekt naar Bergoglio. Zen vertelde dat “ondergrondse geestelijke bij hem hebben geweend” sinds het Vaticaan een deal met China ondertekende. “Ze zeggen dat de autoriteiten hen hebben gedwongen om open te worden, om de (schismatieke) Chinese Katholieke Patriottistische Associatie te vervoegen en een priestercertificaat te verkrijgen met als reden dat de paus de China-Vaticaan deal heeft ondertekend”, zo vertelde Zen aan Catholic Asian News.

Maar, omdat het akkoord geheim is, weten de legitieme Katholieke geestelijken niet wat Bergoglio van hen wil. “Sommige priesters zijn ontsnapt, en sommigen zijn ondergedoken, omdat ze niet meer weten wat te doen, en ze zo gefrustreerd zijn. Het akkoord is geheim, en ze weten niet of wat autoriteiten zeggen waar is of niet.”

Sommige van de moeilijkheden die priesters moeten ondergaan, die Zen in zijn brief heeft opgesomd, omvatten in beslagname van geld, de verwanten van de priester die worden lastiggevallen door de autoriteiten, gevangenneming en zelfs executie. “Maar de H. Stoel steunt hen [de priesters] niet, en beschouwt hen als lastpakken, naar hen verwijzend als problemen veroorzakend, en de eenheid niet steunend. Dit is wat hen het meest pijn doet,” aldus Zen.

De Chinese overheid beval reeds in oktober de vernieling van twee Mariale heiligdommen in China, waarbij de gelovigen van mening waren dat dit een rechtreeks gevolg was van de China-Vaticaan deal. China treedt sinds die deal hardhandiger op tegen alles wat Katholiek, maar “illegaal” of “ondergronds” is.

Bron: LifeSiteNews


advertentie