Bergoglio gaat naar Colombia om de pas opgerichte Communistische FARC-partij een hart onder de riem te steken

Wie dacht dat Bergoglio naar Colombia ging om er het Katholiek geloof te verkondigen, is er aan voor de moeite. Bergoglio gaat er heen als ‘politieke paus’ om de – mede door zijn bemiddeling – pas opgerichte Communistische FARC-partij te steunen. De FARC (Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten) staat vooral bekend van de Communistische guerillabeweging die ruim 50 jaar het land teisterde en ruim 200.000 slachtoffers eiste. De beweging haalde zijn inkomsten vooral uit de drugshandel, bankovervallen, ontvoeringen, afpersing etc. Bergoglio speelde naar verluidt een rol in de vredesonderhandelingen en de oprichting van de partij.

In november vorig jaar werd een vredesverdrag gesloten tussen de FARC en de regerende partijen. Er wordt niet meer geschoten met machinegeweren, maar wel nog met anti-katholieke retoriek . Want FARC is en blijft Communistisch. Ze hebben een nieuw symbool gekozen: een rode roos met in het midden een ster verwijzend naar het Communisme. Ze zullen zich in 2018 verkiesbaar stellen en een presidentskandidaat naar voor schuiven.

Terughoudendheid en kritiek

De socialistische president Santos vond op internationaal vlak Bergoglio als de meest belangrijke bondgenoot voor het vredesverdrag. Bergoglio steunt de integratie van de communistische narcoguerillas vanwege zijn algemene sympathie voor linkse organisaties. Het bezoek van Bergoglio hing af van het al dan niet slagen van het vredesproces, wat redelijk wat terughoudendheid veroorzaakte bij delen van de Colombiaanse bevolking.

Daarenboven is er ook een sterke religieuze terughoudendheid in Colombia tegenover Bergoglio. Hun houding tegenover diverse onderwerpen is kritischer dan de doorsnee Europeaan. Eind juli werd José Galat, één van de meest bekende Katholieken in Colombia, en vroegere rector van de Universiteit van La Gran Colombia en een succesvolle televisieondernemer, geëxcommuniceerd vanwege zijn gegronde kritiek op Bergoglio. Vele duizenden kijkers blijven hem steunen.

Bergoglio rijdt na zijn aankomst in Bogota in de pausmobiel naar de Nuntius. Het valt op dat de grote massa afwezig is. Slechts enkele fans staan hem toe te juichen. Foto: AFP

De kritiek is niet opgehouden, zo blijkt uit een verslag van het radionetwerk RCN Radio. Een priester, die anoniem wilde blijven om zijn deelname aan een debat met Bergoglio niet in gevaar te brengen, uitte zware kritiek over de “richting” waarin Bergoglio de Kerk stuurt. Hij weet op z’n minst 90 andere priesters die dezelfde opinie delen. Hij wil zijn bezwaren aan Bergoglio overmaken tijdens de ontmoeting die gepland is voor de eerste dag. Hij zou hem ook vertellen dat “velen geloven dat hij betrokken is bij de Vrijmetselarij”. RCN Radio vertelde dat “vele” Colombianen ervan overtuigd zijn dat Bergoglio “een communist” is.

Bergoglio is the godfather van FARC-partij

De nieuwe partij werd op 1 september aan het publiek gepresenteerd. Er werd een festival gehouden op de Plaza de Bolivar in het centrum van Bogota. Bij deze gelegenheid werd het symbool van de nieuwe linkse partij geprojecteerd op de voorgevel van de kathedraal. “Een typische links-radicale provocatie”, zoals het wordt genoemd in Bogota. Enkele dagen vóór het bezoek van Bergoglio was dit een provocerend maar evenzeer symbolisch gebaar.

Provocerend omdat de Colombiaanse bisschoppen vanwege hun pijnlijk ervaring met het communisme en de vijandigheid van de FARC tegenover de Kerk het vredesakkoord een jaar geleden tijdens het referendum verwierpen. Symbolisch omdat Bergoglio op een indirecte manier de godfather is geweest van het transformatieproces van guerillabeweging tot politieke partij. President Santos en regeringsvertegenwoordigers worden het niet moe van het leggen van de link tussen Bergoglio en deze gebeurtenis. De FARC bevestigde hun standpunt met de lichtprojectie. Het Vaticaan heeft deze betrokkenheid ontkend en spreekt van een “pastoraal bezoek”.

 

Bron: Eponymousflower