Jezuïetengeneraal vader Sosa: “We hebben symbolische figuren gecreëerd, zoals de duivel, om het kwaad uit te drukken”

Links Jezuïetengeneraal vader Sosa, in het midden Jezuïeten”paus” Bergoglio. Foto: catholicphilly.com

Christenen hebben de duivel “gecreëerd” als een manier om kwaad een gezicht te geven, zo zei de Vader Generaal-overste van de Jezuïeten. Vader Sosa gelooft dus niet in de duivel, en dus ook niet in de hel.

In een interview met de Spaanse krant El Mundo, zei de omstreden Vader Arturo Sosa: “Christenen geloven dat we gemaakt zijn in het beeld en de gelijkenis van God, en God is vrij, maar Hij kiest altijd om het goede te doen omdat hij één en al goedheid is.” Vervolgens zei hij: “We hebben symbolische figuren gecreëerd, zoals de duivel, om  het kwaad uit te drukken. Sociale conditionering kan deze figuur ook representeren, omdat er mensen zijn die op een kwade manier handelen, omdat ze in een milieu zijn waar het moeilijk is om het tegenovergestelde te doen.” Wellicht is volgens Sosa de hel dan ook een symbolische plaats.

Verder zei Sosa dat Bergoglio “de deur heeft geopend” voor vrouwenwijdingen in de kerk door een commissie aan te stellen om het diaconaat te onderzoeken. De Kerk, zo beweerde hij, zal op een dag een andere hiërarchie hebben, alhoewel Sosa het vermeed om expliciet vrouwelijke priesterwijding te vernoemen. Hij zei dat er een “tijd zal komen wanneer hun rol beter zal erkend zijn, de Kerk van de toekomst zal een andere hiërarchie hebben, met andere bedienaren.”

Sosa die bekend staat om zijn Marxistische uitlatingen in het verleden, is samen met Bergoglio een aanhanger van de bevrijdingstheologie. Eind de jaren ’70 beweerde hij dat een “Marxistische meditatie van het geloof noodzakelijk” was.

Bron: Catholic Herald