Schisma

Kardinaal Burke: ‘Ik ben meer bezorgd over het Laatste Oordeel dan over mijn titel’

US cardinal Leo Raymond Burke walks on St Peter's square after a cardinals' meeting on the eve of the start of a conclave on March 11, 2013 at the Vatican. Cardinals will hold a final set of meetings on Monday before they are locked away to choose a new pope to lead the Roman Catholic Church through troubled times. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE (Photo credit should read JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

Foto: JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images

Kardinaal Burke heeft in een nieuw interview opnieuw benadrukt dat de vier kardinalen die achter de dubia staan van Amoris Laetitia, hun Katholieke plicht doen in het vragen naar opheldering van Bergoglio betreffende zijn ideeën over Katholieke Leer over het huwelijk en de Eucharistie.

In een nieuw interview met de Italiaanse krant LaVerita, merkt Kardinaal Burke op dat er veel meer zijn dan de vier kardianlen die bezorgd zijn over Amoris Laetitia, en hij zegt ook dat er geen specifieke tijdslijn is voor een formele correctie. Voor zijn part, zou hij liever in staat zijn om in goed geweten voor God te staan op Oordeelsdag dan nu bezorgd te zijn over de potentiële politieke repercussies tegen hem vanwege zijn verzoek aan Bergoglio.

Terwijl het idee naar boven kwam dat Kardinalen Burke, Caffarra, Meisner en Brandmüller kunnen of zouden moeten gedegradeerd worden door Bergoglio – waarbij ze hun status van kardinaal verliezen – voor wat sommigen zien als gebrek aan respect in het indienen van de dubia; stoort deze gedachte Kardinaal Burke niet, noch wordt hij erdoor afgeschrikt. “Ik denk er zelfs niet aan”, zei hij. “Ik bedoel, zeker, het is mogelijk. Het is in het verleden nog gebeurd dat een kardinaal zijn titel heeft verloren. Maar ik denk er niet aan omdat ik weet wat mijn plicht is en ik niet hiervan kan afgeleid worden door dit soort gedachten – je weet wel, bezorgd zijn over of ik nu op een bepaalde manier zal vervolgd worden voor het verdedigen van de waarheid.”

Kardinaal Burke zei dat hij werd gevraagd of hij niet bang is om opheft te veroorzaken in deze kwestie, maar hij zei dat waar hij in de plaats bang voor was, het verkeerde antwoord te hebben voor God op de vraag of hij de Heer en zijn Leer heeft verdedigd, aan het eind van zijn leven. Burke zei: “En ik zei dat waar ik bang voor ben is om voor de Heer te verschijnen op het Laatste Oordeel en tegen hem te moeten zeggen: ‘Nee, ik verdedigde U niet toen U werd aangevallen, toen de waarheid die U ons leerde werd verraden.‘ En zodus denk ik er niet aan (aan de eventuele vervolging).”

Burke zei ook dat er geen onenigheid is tussen de vier kardinalen. “In feite heb ik nooit gezegd dat een publieke confrontatie moest gebeuren,” zo zei hij. “Ik ga akkoord met Kardinaal Brandmüller dat de eerste stap zou zijn om te vragen voor een privé-ontmoeting met de heilige vader om hem de onaanvaardbare uitspraken in Amoris Laetitia uit te leggen, en op een bepaalde manier aan te tonen dat ze niet adequaat zijn om te uiten wat de Kerk altijd heeft geleerd.”

In een recent interview met The Remnant Newspaper, benadrukte Burke de nood om de dubia publiek te maken. Hij zei dat door het niet uiten van hun zorgen, dit de Katholieken zou doen denken dat alles oké is in de Kerk, terwijl dat zeker niet het geval is.

Bron: LifeSiteNews

Categorieën:Schisma

16 antwoorden »

 1. Groot punt van deze kardinaal. Jezus zal oordelen over levenden en doden zoals het ook in het credo staat!

 2. Ik ben aangenaam verrast door de uitspraak van Kardinaal Burke, van zulke mensen hou ik. Mensen die als het moet verzaken aan hun tittel,
  deze tittels zijn toch maar werelds.
  Het zijn die mensen die eerlijk en recht voor de raap zijn die wij als Christenen nodig hebben.

  Ik hoop dat kardinaal Burke er in lukt paus Franciscus I op andere gedachte te brengen.
  Maar zo de paus Franciscus al aangaf zich niemand te moeten te verantwoorden, denk ik dat kardinaal Burke wel eens een heel giftige paus zou kunnen aantreffen. ( De vertegenwoordiger van de oude slag zou wel eens heel veel gif kunnen spugen maar kardinaal Burke).

  Voor mij is kardinaal Burke iemand die de weg van de Ware Almachtige levende God volgt, God is tenslotte diegene die ons gecreëerd heeft.
  Laten wij bidden voor de kardinaal en de paus, dat het met Gods hulp toch nog goed komt.

  • Kardinaal Eijk heeft volgens mij nog steeds geen voeling met de Geestelijke Wereld. Het is te hopen dat hj spoedig die genade mag ontvangen.

   • jawel,Kardinaal Eijk heeft ook een brief ondertekend die de ware leer verdedigt.Toen hier natuurlijk problemen door kwamen hebben een aantal ondertekenaars ontkend dat ze getekend hadden(!!!!) maar Kardinaal Eijk bleef standvastig. Ik hoop dat hij dat bij alle tegenwind toch zal blijven.

  • Misschien werd ik veel te critisch na zoveel jaren misleid te zijn.
   Maar het wantrouwen blijft.

   Een zeer hooggeplaatste kerkvorst kan het zich misschien veroorloven een soepele diplomatie te hanteren, ernstig en traditoneel klinkende woorden spreken, maar daartegenover staat de praktijk van moderne misviering met de handcommunie en ook het wijden van zeer moderne religieuze beelden. Hij draagt nog steeds een belangrijke titel in Rome.

   Was Kardinaal Eijk niet degene die lovende woorden had bij het nieuwe bewegende beeld enkele jaren geleden in de antieke OLV-Kerk in Maastricht ? Jezus was daar te zien in jeansbroek met ontbloot bovenlijf. Daar is echter op het internet niets meer van terug te vinden.

   Er is een belangrijk punt van overeenkomst met Kardinaal Müller. Beiden zijn kwetsbare gevoelige hoofse mensen.
   Dat wil zeggen: op maatschappelijk vlak —>> Vormelijke beleefdheid.
   Dat is ook het geval met de Vlaamse Johan Bonny, echter deze bisschop heeft zich tot taak gesteld de holeby gemeenschap te beschermen… met de vormelijke beleefdheid van kwetsbare hoofse gevoeligheid.

   Ik blijf dus tot nadere verduidelijking op mijn standpunt.

 3. ik lees in kerknet dat de congregatie van geloofsleer aanpassingen vroeg aan de paus over de exhortatie/ de paus weigerde daarop in te gaan !

  • Dat staat ook in ons artikel van laatstleden over kardinaal Müller.

 4. Wanneer de eerste stuurman Gods Woord leest maar uiteindelijk zwicht voor de god-hatende kapitein en hem tegemoet komt — misschien uit angst want hij riskeert de dood vermits zijn standpunt tot ‘objectieve’ muiterij kan leiden — dan zijn het schip en de misleide bemanning veroordeeld.

  —>> dit is het grote scharnierpunt in het boek “Moby Dick” zoals eens te meer heden in de Kerk.

 5. Het is mogelijk dat Kardinaal Eijk niet wist wie ‘Father’ Thomas Rosica was toen deze hem interviewde.
  In dat interview gaat het enkel om de geneesheer, ziekenzorg, mantelzorg en euthanasie.
  Heeft Kardinaal Eijk hier afstand van genomen ?

  Cardinal Willem Jacobus Eijk – Witness Published on Nov 24, 2016
  —>> Comments are disabled for this video.

  —>> Wie is ‘Father’ Thomas Rosica CSB ?
  (CSB 142 betekenissen, voor Rosica zou CSB kunnen betekenen: “Cool Story Bro”: sarcastisch)

  http://kavlaanderen.blogspot.be/2016/05/father-thomas-rosica-directeur-van-salt.html
  Een beerput ! ZATERDAG 21 MEI 2016

  https://cruxnow.com/cns/2016/05/17/vatican-pr-aide-warns-catholic-blogs-create-cesspool-of-hatred/
  Vatican PR aide warns Catholic blogs create ‘cesspool of hatred’

  https://akacatholic.com/rosica/
  Fr. Thomas Rosica: Persecutor or prophet?
  February 25, 2015

  In addition to his work for the Holy See, Fr. Rosica is the founder and CEO of Salt + Light Television, a Canada-based network dedicated to building the church-of-man that emerged over and against the Church of Christ following the Second Vatican Council.

  … stichter van media-net bestemd tot het bouwen van de mensen-kerk dat zich in-mengde boven en in oppositie met de Kerk van Christus, in opvolging van VatConcil2.

  Indien iemand weet heeft of Heer Eijk afstand nam van dit inteview gelieve dit te melden.
  Zou het kunnen dat hij niet beseft wie Rosica is ?

  • Ik denk het. Ik weet niet zo veel over Kardinaal Eijk, wel dat hij redelijk conservatief is. Rosica is inderdaad een grote Bergoglio-voorstander.

 6. Heeft de Primaat der (zuidelijke) Nederlanden, Mgr De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, al zijn licht laten schijnen over Amoris Laetitia ? Of heeft hij het te druk ?

  • Vergeleken met Jozef De Kesel is Kardinaal Aartsbisschop Wim Eijk een stoere eikenboom die alle stormen kan trotseren. Wel moet worden gezegd dat hij net als Monseigneur Leonard nogal veel moderne trekjes vertoont.

   De Kesel heeft geen ruggegraat, geen volwassenheid in het prediken van God’s Woord en het is gewoonweg beschamend hem te horen spreken. Ik stel voor dat hij dringend in de leer zou gaan bij Wim Eijk van wie hij ontzaglijk veel kan leren.

 7. Het is toch een heel goed interview. Ik persoonlijk vind Kardinaal Eijk trouwens erg sympathiek.

 8. Dit interview vanwege Rosica zou een begin van vervolging op Wim Eijk kunnen zijn.