Kerk in Nederland

Katholiek Nieuwsblad gooit het over een andere boeg en gaat mee in de apostasie

katholnb

Katholiek Nieuwsblad, die bij velen bekend stond als zijnde conservatief en kritisch tegenover het huidige beleid in de Kerk, zal het binnenkort over een andere boeg gooien en nieuwe “wateren” bevaren. Vandaar ook dat hoofdredacteur Henk Rijkers, die niet vies was van wat kritiek op Bergoglio of bepaalde afvallige bisschoppen, naar de deur werd verwezen.

Rijkers was hoofdredacteur sinds 2013 en werkte al bijna 20 jaar voor de krant. Hij schreef rake artikels en bekritiseerde regelmatig afvallige katholieken en prelaten, en zelfs Bergoglio. De nieuwe voorzitter verwijt hem nu dat hij zich teveel focust op Amoris Laetitia. Hij zegt dat een stevige toon niet past bij katholieken en dat men niet anderen kan beschuldigen van geen goede katholiek te zijn.

Rijkers is het daar niet mee eens en zegt dat er nooit discussie geweest is over de koers, totdat Vromen aantrad als nieuwe bestuursvoorzitter. Rijkers vindt het kunnen dat er kritiek wordt gegeven op de ‘paus’, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. De bestuursvoorzitter liet weten dat de andere redacteurs zich achter hem scharen en akkoord gaan met het nieuw voorgestelde beleid. De voorzitter denkt ook dat het slinkend lezersaantal te maken heeft met het te conservatieve imago. Door dit een facelift te geven en wat ‘progressiever’ te worden denkt men daar opnieuw aan populariteit te winnen.

Dus vanaf heden zult u geen artikels meer lezen op katholiek Nieuwsblad die de ontwikkelingen in de Kerk in een kritisch daglicht stellen.  “Katholiek” Nieuwsblad vaart nu mee met de wind vanuit Rome…

Restkerk blijft het lichtbaken in de stormachtige zee.

light-house-in-stormy-night

Bron: Nederlands Dagblad

Categorieën:Kerk in Nederland

1. Ik heb juist het abonnement opgezegd in 2013 vanwege de zeer positieve benadering van Franciscus. Jammer dat Henk Rijkers moet vertrekken, juist die kritische benadering maakte voor mij het weer de moeite waard sommige artikelen te lezen.

2. Het slinkend aantal lezers heeft niets te maken met de conservatieve beleid maar eerder dat God aan het verdampen is.trouwens kritisch is een woord dat deze paus niet kent!

3. Persvrijheid bestaat niet meer. We moeten zelf op zoek naar alternatief nieuws . Zeker nu alle Nederlandse kranten in handen zijn van België : lees : Brussel/ Europese Unie.

4. @Marrie : als dat waar wordt heb je groot gelijk. In Belgie mag je niet kritisch schrijven!

5. De laatste redelijk onafhankelijke krant in het Nederlandse taalgebied bestaat niet meer!

6. Reeds een paar weken geleden dacht ik, het lijkt alsof KN geen kritiek meer durft te geven op wat in de Kerk gebeurt. Als dit zo doorgaat zeg ik het abonnement op. Ik denk dat ik het doe.

7. Dit belooft niets goeds. Henks kijk op de ontwikkelingen in de Kerk lees ik met instemming. Paus Franciscus mag gerust kritiek krijgen. Hij is in zijn uitspraken niet onfeilbaar. Trouwens onder de kardinalen gist het ook over zijn beleid.

8. Het zieleheil moet dus plaats maken voor het economisch motief – voor meer abonnées. Een bord linzensoep blijkt belangrijker te zijn dan de rest. (Ezau verkocht zijn eerstegeboorterecht voor een bord linzensoep.)

9. Beste Lunsius, en als het nu niet alleen om de pecunia draait, maar om invloed van bepaalde mensen aan de roomse top?

• Henk Rijkers is dan nu de zoveelste die ontslagen is omdat hij kritiek waagde te hebben op Paus Franciscus of op Amoris Laetitia.

10. Dit nieuws is inmiddels ook doorgedrongen tot het buitenland: zie de katholieke site kathnet. Daar vindt men het ook erg.