Standbeeld van Maria moet weg of boete

maria-publier

De burgemeester van Publier krijgt drie maanden de tijd om een beeld van de Maagd Maria die sinds 2011 over het meer van Genève uitkijkt weg te halen. “Het beeld staat op gemeentegrond en is daardoor in strijd met de strikte scheiding tussen kerk en Staat”; zo besliste de rechter.

Als het beeld na drie maanden niet verwijderd is, dan zal het dorpje een boete van 100 euro per dag moeten betalen. Op twitter reageert patriot Jacques Clostermann verbolgen: “Ik dacht dat ik open-minded was, maar deze nieuwe tirannie kan ik niet verdragen.” Gaston Lacroix, burgemeester van Publier, zegt dat hij zal proberen het beeld te verhuizen naar private grond.

Dit is uiteraard niet de eerste keer dat in Frankrijk de scheiding tussen kerk en staat tot in het extreme doorgevoerd wordt. Zo heerst daar sinds 2014 een grote heisa rond het plaatsen van kerststallen op openbare plaatsen. Een rechter heeft toen ook beslist dat een kerststal niet thuishoorde in een gemeentehuis en dat het stalletje verwijderd moest worden.

Het thema ligt echter nog altijd gevoelig en er werden nog geen beslissingen genomen omtrent kerststal-richtlijnen, maar de adviezen luiden dat: 1) een kerststal tijdelijk moet zijn, 2) niet te dicht bij staatsymbolen opgesteld mag worden en 3) dat men niet mag bidden of christelijke liederen mag zingen in de buurt van de kribbe, want dit zou kunnen lijken op een poging tot bekering…