Schokkend: Nationaal Museum in Estland laat bezoekers een virtueel Mariabeeld vernielen

imagevirgin

Het nieuw Nationaal Museum van Estland werd op 29 september 2016 geopend door de president, en heeft een expositie die bezoekers uitnodigt een virtuele afbeelding van O.L.Vrouw te ontheiligen. De expositie is onderdeel van het museum dat de geschiedenis van de Reformatie in Estland belicht, waarvan volgend jaar de 500ste verjaardag wordt gevierd.

De virtuele afbeelding van de H. Maagd wordt geprojecteerd op een groot scherm, en blijft statisch totdat een bezoeker op de aangeduide plaats aan de voet van de expositie een stamp geeft, waarbij de afbeelding in stukken vliegt en dan vervangen wordt door het woord “Reformatie”. Dan wordt de originele afbeelding teruggezet.

estonia-640x480-640x437

Deze expositie is niet zonder controverse, want al heel wat politici en christelijke leiders hebben hiertegen geprotesteerd. De ‘aartsbisschop’ van de Lutherse kerk in Estland uitte zijn bezorgdheid, maar ook de voorzitter van de Conservatieve Volkspartij waarschuwde voor de impact van de heiligschennis voor de Russisch-sprekende gemeenschap in Estland, die zoals Katholieken, een grote devotie hebben voor de H. Maagd. “De meeste Russen die in Estland leven zijn actief religieuze mensen en hun integratie wordt niet geholpen door religieuze beledigingen die door de staat worden goed bevonden. De afbeelding zou zo snel mogelijk moeten verdwijnen, want de virtuele vernietiging die de makers aanbieden beledigt de gevoelens van de Russisch-sprekende inwoners en hindert hun integratie. Spotten met symbolen van het geloof heeft ook een politieke dimensie. Een aanval op symbolen kan leiden tot een escalatie van sociale spanningen en een afkoeling van interstatelijke relaties.”

Bron: EWTN