Vader Gabriele Amorth is niet meer – de befaamde exorcist overlijdt op 91-jarige leeftijd

dpa_29726154_amorth_730x_

Vader Gabriele Amorth, wellicht de meest bekende Katholieke exorcist ter wereld, is op 16 september op 91-jarige leeftijd overleden, zo melden Italiaanse media.

Vader Amorth, die regelmatig het nieuws haalde buiten het bisdom van Rome, waar hij de officiële exorcist was, werd enkele weken geleden in het St. Lucia Stichting Ziekenhuis in Rome opgenomen vanwege complicaties van een longontsteking, aldus de Italiaanse krant Corriere delle Sera.

“Nu rust hij van zijn vele gevechten met de duivel”, zegt de Spaanse theoloog vader Jose Antonio Fortea gisteren aan Catholic News Agency. De priester ontmoette hem in 1995 tijdens theologische studies over exorcismen. “Zijn deur stond open voor mij en voor alle priesters. Er waren geen mysteries of grootdoenerij. Ik kon zijn werk en zijn eenvoud zien,” aldus vader Fortea.  “Zijn sterke krachtige stem sprak tot miljoenen mensen over de werken van de duivel. Hij alleen, één persoon, was in staat om dit apostolaat te doen heropleven in één land, en dan reikte zijn invloed overal door in de Kerk. Het middel om dit te bereiken was gewoon te vertellen wat hij had gezien.”

Vader Amorth werd geboren in Modena, op 1 mei 1925. In 1947 vervoegde hij de Sociëteit van St. Paulus in Alba, en hij werd priester gewijd in Rome in 1951. In 1985 werd hij aangeduid tot exorcist van het bisdom Rome door Kardinaal Ugo Poletti.

Hij voerde naar schatting 70.000 exorcismen uit, waarbij de ritus vaak meerdere keren over dezelfde persoon werd uitgevoerd. Over de loop der jaren publiceerde vader Amorth verschillende boeken, inclusief “Een Exorcist vertelt” (onderaan dit artikel gratis te downloaden); “Memoires van een Exorcist: mijn leven vechtend tegen Satan“; “Een Exorcist: Meer Verhalen“; en “Een Exorcist legt het Demonische uit: de capriolen van Satan en Zijn Leger van Gevallen Engelen“.

Een fragment uit “Een Exorcist vertelt“:

Ik heb een jongen met de naam Marco gekend, die zwaar bezeten was. Hij was al geruime tijd opgenomen en behandeld met psychiatrische methoden, vooral gekweld met elektrische schokken zonder de minste reactie te tonen. Toen hem een slaapkuur werd voorgeschreven, hebben ze hem een week lang slaapmiddelen toegediend om een olifant te laten slapen. Marco heeft nooit geslapen, noch bij dag noch bij nacht. In plaats daarvan liep hij rond met wijde, opengesperde ogen dronken door de kliniek. Uiteindelijk werd hij naar een exorcist gebracht – en hij reageerde onmiddellijk positief. Ook buitengewone lichaamskracht kan een teken zijn van demonische bezetenheid. Een woedende geesteszieke kan rustig gehouden worden met een dwangbuis, een bezetene niet. Hij slaat alles kapot, hij breekt ook ketens, zoals het Evangelie vertelt over de bezetenen van Gerasa. Pater Candido vertelde me het geval van een mager en blijkbaar zwak meisje. Tijdens de uitdrijvingen konden amper vier mannen ze vasthouden. Het meisje brak alle ketenen, ook brede leren riemen waarmee men probeerde ze vast te binden. Eens werd ze vastgebonden met een dik touw aan een ijzeren bed, maar ze boog de ijzeren staven en brak de ijzers. Vaak hoort de patiënt (of de anderen, als het een gezin betreft) vreemde geluiden, voetstappen in de gang, deuren die openen en dan weer sluiten, objecten die verdwijnen en weer verschijnen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen, kloppen op de muren of op meubilair. Om de oorzaak te vinden, vroeg ik altijd wanneer de storingen plaatsgevonden hadden, of ze konden geassocieerd worden met specifieke gebeurtenissen, of de persoon seances, kaartenleggers of tovenaars bezocht heeft en – indien positief – hoe deze bezoeken zijn verlopen. Het is al gebeurd dat op advies van een vriend het hoofdkussen of de matras van de betrokkene opengesneden werd en dat daar de meest eigenaardige objecten gevonden werden: gekleurde draden, haarstrengen, ranken, houtsnippers, ijzerdraden, kransen of gevlochten linten, popjes, dierfiguren, gedroogd bloed, stenen, enz. Dat zijn bepaalde aanwijzingen voor een vervloeking. Indien men op basis van het onderzoek vermoedt dat er een boosaardige oorzaak is, dan begint men met het exorcisme.

Een moeder was compleet gebroken als gevolg van de eigenaardigheden van haar zoon. Soms begon hij woedend te schreeuwen en te vloeken als een gek, en dan, nadat hij was gekalmeerd, herinnerde hij zich niets meer van zijn gedrag. Hij bad niet en had het nooit toegelaten zich te laten zegenen door een priester. Op een dag, toen de zoon zoals gewoonlijk in zijn monteurpak ging werken, liet de moeder een ander werkpak met de juiste gebeden uit het Rituale zegenen. Toen hij thuiskwam van zijn werk, trok hij zijn vieze kleren uit en de propere kleren aan, zonder iets te vermoeden. Maar na een paar seconden al deed hij woedend de kleren uit en ja, scheurde ze zich letterlijk van het lijf, trok de overall weer aan zonder commentaar. Niets kon hem overtuigen om het gezegende werkpak weer te dragen dat hij heel goed kon onderscheiden van de rest van zijn kleine garderobe die niet gezegend was. Dit feit blijkt bewees duidelijk de noodzakelijkheid van exorcisme bij deze jonge man.

Twee jonge broers wilden door mij gezegend worden omdat ze zich qua gezondheid niet al te best voelden en ook eigenaardige geluiden in het huis hoorden, die hun soms tijdens de nacht stoorden. Ik exorceerde ze tegen deze kleine problemen en adviseerde hun om regelmatig de sacramenten te ontvangen, intensief te bidden en gewijd water, olie en zout te gebruiken. Tot slot nodigde ik hun uit om terug te komen. Het onderzoek had aangetoond dat de onlusten begonnen waren toen de ouders de grootvader in huis genomen hadden, die tot nu toe alleen woonde. Hij was een man die voortdurend vloekte, alles en iedereen beschimpte en vervloekte. Soms is het voldoende om een vloeker in huis te hebben om een hele familie door de aanwezigheid van de demon te schaden. Deze zaak was een duidelijk bewijs.

In 1994 werd vader Amorth verkozen tot president van de Internationale Vereniging van Exorcisten.

Op 8 september laatstleden werd hem de “Medaille van Bevrijding” toegekend door de prefect van Rome, Paola Baseline, in de aanwezigheid van de minister van Defensie Roberta Pinotti, voor de belangrijke rol die hij speelde in de partijdige strijd in Emilia na 8 september 1943 (Amorth heeft namelijk in het leger gediend, als kapitein, tijdens WOII).

RIP Don Gabriele Amorth.

amorth

Download hier zijn boek ‘Don Amorth – een exorcist vertelt’ (klik op de cover):

amorth

 

Lees ook het artikel van Hubert Luns: “Exorcisme – een Rooms-Katholieke Traditie”:

luns7

Bekijk hier een voorbeeld van een exorcisme (begint ongeveer vanaf 03:00 min):

Bron: Aletitia.org