Katholieke traditie

Kerk in Japan ter ere van 26 gekruisigde martelaren kan UNESCO Werelderfgoed worden

ourachurch

De Ourakerk in Nagasaki, Japan. Foto: alljapantours.com

De oudste kerk in Japan, gebouwd ter ere van de 26 christenen die in 1597 gekruisigd en de marteldood gestorven zijn, werd genomineerd als Werelderfgoed.

De Ourakerk in Nagasaki is één van de verschillende christelijke sites in Nagasaki en Kumamoto die werden aangeduid door een overheidscommissie. De streek was het toneel van een verschrikkelijke vervolging, en het christendom werd er verbannen voor het grootste deel van de Edo-periode (1603-1868).

Volgens Japan Today is het de tweede keer dat de sites die werden uitgekozen nadat UNESCO de overheidscommissie vertelde dat ze niet genoeg uitleg hadden gegeven over waarom ze significant waren. De presentaties werden herbekeken nadat UNESCO zei dat ze zich moesten focussen op Japans geschiedenis van het verbannen van het christendom.

Andere kerken die genomineerd zijn, bevinden zich op afgelegen eilanden van Nagasaki en Sakitu in Amakusa, waar christenen leefden in het verborgene, om te ontsnappen aan de vervolging. Meer dan 6000 martelaren zijn daar gestorven tussen 1614 en 1640 alleen al, en voor vele jaren werd de Kerk als uitgeroeid beschouwd.

Echter, in 1865, nadat Japan gedwongen was om z’n grenzen te openen voor buitenlandse handel en buitenlandse inwoners, bezochten dorpelingen van een dorp nabij Nagasaki, een nieuwe katholieke kerk die gebouwd werd door de Buitenlandse Missievereniging van Parijs. Ze vertelden de priester dat zij en hun families de christelijke eredienst hadden behouden in het geheim, voor meer dan 250 jaar. Hun gebeden bevatten enkele woorden van het oud Portugees en Latijn en ze hadden oude rozenkransen bewaard die toebehoord hadden aan hun gemartelde voorvaderen. Later ontdekte men dat tienduizenden ‘verborgen christenen’ de vervolging hadden overleefd.

Het verhaal van de vervolging werd verteld door Japans internationaal meest bekende schrijver, Shusaku Endo, in zijn boek ‘Stilte’. Het werd verfilmd door Martin Scorsese en zal later dit jaar uitgegeven worden.

Bron: Christian Today

Categorieën:Katholieke traditie