Katholieke traditie

Kardinaal Sarah wil ‘ad orientem’ terug invoeren

Sarah-Sacra_Liturgia

Op woensdag 6 juli sprak Kardinaal Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Sacramentendisclipine, op de Sacra Liturgia conferentie in London over de wenselijkheid van de bidrichting van de eucharistische voorganger. Hij zegt dat het “goed is voor de Kerk en goed voor onze mensen als de priester tijdens de mis voortaan dezelfde kant als de gelovigen opkijkt.”

Vroeger, als de kerk was ‘georiënteerd’ (gericht naar het oosten) droeg de priester de mis op met de rug naar het volk. Sinds de liturgiehervorming van het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) werd het volksaltaar geïntroduceerd waardoor de voorganger zich omkeerde, met het gezicht naar het volk.

De mis werd oorspronkelijk ad orientem opgedragen omwille van de gedachte dat Christus is als de opkomende zon. Hij is het goddelijke licht waarop de gelovigen zich richten. Sarah zegt dat het “heel belangrijk is dat we zo snel mogelijk terugkeren naar een gemeenschappelijke oriëntering van de priesters en gelovigen, samen gericht op dezelfde richting – oostwaarts of tenminste naar de apsis – naar de Heer die komt. Ik vraag u om dit gebruik, waar het maar mogelijk is, in te voeren.”

Hij vertelde verder dat de invoering van het ad orientem op voorzichtige wijze dient te gebeuren en altijd onder begeleiding van catechetische uitleg. “Uw eigen pastorale oordeel zal zeggen hoe en wanneer dit mogelijk is. Misschien kunt u al beginnen op de Eerste Zondag van de Advent op 27 november van dit jaar, als we in afwachting zijn van ‘de Heer die zal komen’.” De toespraak van Sarah werd beantwoord met luid applaus.

Bron: Kro-ncrv.nl

Categorieën:Katholieke traditie

1. Wat deze Afrikaan betreft…De bekeerden ‘komen’ ons bekeren van onze God-los-loos zijn.

Misschien moeten wij de opvolgers van onze huidige bisschoppen in Afrika zoeken …zomaar een suggestie.

De priesters staan met hun gezicht naar het volk en met hun rug naar de geconsacreerde hosties in het tabernakel.
    Zij keren Hem dus letterlijk de rug toe, verstoken van een consistent geloof, anders hadden ze dat … in besef begrepen.

Een van de eerste stappen van het los van God geraken…tot een loos van God worden, zijn …in on-begrip.

Deze kardinaal weet het in wijsheid goed verpakt te brengen, want ‘sommige’ gelovigen hebben lange tenen en een opstandige geest, gevoed door een verduisterd verstand in verband met de gezonde leer van eeuwen.

Ook de H.Hostie zichzelf toe-dienen is een WILlen in zonde-igen, een God die zich wel helemaal geeft…die wij naar ONZE hand wil-len zetten…zoals kleine kinderen, ‘soms’ hun vader en moeder, …..be-werken.

Ben

2. Ik zou dit toch echt merkwaardig vinden mochten ze dit terug invoeren, de priester weer met de rug naar de mensen. Dit houdt helemaal geen steek met de koers die deze paus voert. Hij vindt juist dat met de hervormingen sedert het 2de vaticaans concilie, niet ver genoeg is gegaan..begrijpe wie kan…

3. Dan zal kardinaal Sarah, net zoals Burke indertijd, wel opeens zijn ontslag krijgen. Dit past inderdaad niet bij de visie van Bergoglio. Maar het is ook een publiek geheim dat Bergoglio zich van die congregaties totaal niets aantrekt. Zijn exhortatie werd ook nagelezen en becommentarieerd door kardinaal Müller van de Congregatie van de Geloofsleer, maar hij legde dat pagina’s lange document gewoon naast zich neer.

4. Een (katholiek) mens zou er het noorden bij verliezen, zoveel verwarring sedert deze paus!