Aftreden van Paus Benedictus XVI

Paus Johannes Paulus II in 2002: ‘Een paus-emeritus is onmogelijk’

popeII

Het is bekend dat het concept ‘paus-emeritus’ al werd bestudeerd door voorgaande pausen, maar ze verwierpen het als zijnde ‘onpraktisch’. Paus Pius XII, die dacht aan een mogelijke ontvoering door de Nazi’s die Rome bezetten, had een brief voorbereid waarin hij volledig afstand nam van het pausschap, en hij had Mgr. Domenico Tardini toevertrouwd dat hij had gezegd: “Als je me ontvoert, neem dan Kardinaal Pacelli mee, en niet de H. Vader.” Pacelli was zijn echte naam.

De kwestie kwam weer naar boven in de laatste fase van het pontificaat van Paus Johannes Paulus II, toen hij almaar zieker werd. De schrijver en katholieke uitgever Conrad Black, een Canadees, bevestigt dat hij de gelegenheid had om tijdens een lunch te spreken met Paus Johannes Paulus II, toen deze in Toronto was voor de Wereldjongerendagen. Het was een lunch met de sponsors van de WJD, in het huis van de Aartsbisschop emeritus Kardinaal Gerald Emmet Carter, die goed bevriend was met Black. Tijdens die gelegenheid zei de Paus: “Een paus-emeritus is onmogelijk!

Bron: Angelqueen.org

popes2

Links Jorge Bergoglio en rechts Paus Benedictus XVI.

8 antwoorden »

 1. Dit moet Paus Benedictus XVI toch ook weten? Waarom reageert hij toch niet op al die mistoestanden die steeds maar meer en meer toenemen???

  • Wie weet wat voor mes er tegen de keel van paus Benedictus XVI gehouden wordt…
   Wie weet wat de Heilige Geest hem opdraagt om te doen…

   • Ja, ik dacht er gisteren eigenlijk nog aan: je kunt zijn toestand waarschijnlijk vergelijken met aan het kruis hangen, dan zegt men uiteraard niet veel meer. Hij lijdt in stilte en hij bidt. We mogen ook niet vergeten dat hij ook al 87 is. En Jezus zei ook niet veel meer tijdens Zijn lijden: Hij leed en Hij bad.

  • Omdat een emiritus paus / bisschop geacht wordt een teruggetrokken bestaan te leiden en zich zeker niet met het doen en laten van hun opvolger dienen te bemoeien. Maar wees gerust Elisabeth. Zowel binnen als buiten dit forum zijn er meer dan genoeg deskundigen die hun kritiek prima kunnen verwoorden. Goed dat het internet er is waardoor iets onder de pet, of mijter zo je wilt, houden vrijwel onmogelijk is.

 2. Dank voor jullie reactie.
  Natuurlijk weten we niet in welke preciese situatie Paus Benedictus XVI zich momenteel bevindt…

  Maar toch kan ik het niet nalaten om steeds te denken aan Johannes de Doper die zelfs in gevangenschap genomen, bleef roepen dat Herodes de vrouw van zijn broer niet mocht hebben volgens Gods wet.

  Het is ook zo dat ik -sinds het aantreden van Bergoglio- op uitkijk sta naar iemand die zal opstaan om onverbloemd de Waarheid te verkondigen en die dan meteen ook de Restkerk kan leiden.
  Ik denk dat als paus Benedictus XVI openlijk de Waarheid preekt, er meteen een schisma zal komen. Maar ook dat werd geprofeteerd.

 3. zou Paus Benedictus weten wat er aan de hand is in Sainte Cathérine in Brussel en met het buitenzetten van de Broederschap van de heilige apostelen door Mr De Kesel?
  en zo ja, wat zou hij daarover zeggen?
  mag ik aan alle lezers een oproep doen om hiervoor te bidden en misschien zelfs te vasten?
  dat deze godsvruchtige seminaristen in Belgie kunnen blijven!!!