Leugens en ketterij

Professor King geeft toe: ‘Papyrus waarop staat dat Jezus getrouwd was, is vals’

papyrs2

Een professor van Harvard die een jaar geleden wereldnieuws werd omdat ze een stuk papyrus ontdekte waarin zou staan dat Jezus een vrouw zou hebben gehad, zegt nu dat het stuk papyrus niet deugt. Dat zegt ze in het gezaghebbende tijdschrift The Atlantic.

Professor King had de stukken papyrus gekregen van een man. De verzamelaar heeft zo’n schimmig verleden en zijn verhaal bevat zo veel fouten dat het wat King betreft wel erg lastig is om hem te geloven. Het betreft een ex-pornobaas die ooit egyptologie studeerde. Toen er onderzoek werd gedaan naar de herkomst leek het zo te zijn dat de mannen de stukken papyrus zelf hadden gefabriceerd.

Nadat King met de stukken papyrus naar buiten trad vorig jaar was ze wereldwijd – en wekenlang – overal in het nieuws. Toch heeft ze er geen spijt van, omdat ze naar eigen zeggen altijd zorgvuldig is geweest en eerlijk. Ze stond ook altijd open voor nieuw bewijs over het stuk papyrus. Ook wanneer dat zou betekenen dat, zoals nu blijkt, het stuk minder spectaculair zou zijn dan gedacht.

Bron: CIP.nl

Categorieën:Leugens en ketterij

Getagd als:

3 antwoorden »

  1. Wie en wat kunnen we nog geloven. Wat betekent een titel professor nog vandaag de dag? Ik zou zeggen eerst onderzoeken en bespreken en dan publiceren.

    Het lijken de Duitse, aar ook Nederlandse politici die z.g. Dr en of Mr waren maar dat achteraf allemaal vals bleek te zijn.

    What’s a Name

    • Dat is een professor die lesgeeft aan de Universiteit van Harvard, en die een hele tijd geleden op de proppen kwam met dit stukje papyrus en het wereldkundig maakte. Nu geeft ze toe dat het vals is. Ze is wel degelijk professor.

  2. Professor King is uiterst onzorgvuldig te werk gegaan. De wetenschappelijke ethiek vereist dat men eerst kijkt naar de provenance, dat wil zeggen de levensgeschiedenis van het stuk papier, die primair beantwoord kan worden door de vraagstelling: Waar en door wie is het gevonden en geniet de vindplaats een zekere authenticiteit? Vervolgens doet men een datering van het papyrus middels de Carbon-14 methode en onderwerpt men de tekst aan een nauwgezette palaeografische analyse waarbij de drager (het papyrus) een aantal geavanceerde onderzoeksmethoden ondergaat. Pas als dat onderzoek bevredigende resultaten oplevert wordt de pers gemobiliseerd. Het is een schande hoe professor King de zaak heeft aangepakt. Maar ja, succes bij de pers was verzekerd. King hoopte natuurlijk beroemd te worden. Of dat een plaatsje in de hemel verzekert is wat anders. Hoe anders reageerde de pers en het wetenschappelijk establishment toen Carsten Thiede aantoonde dat het Magdalen papyrus fragment (bewaard in Oxford) de tekst van Markus 6:52-53 weergeeft en niet later dan het jaar 68 moet zijn neergeschreven. Dat deed hij op grond van een werkelijk bewonderenswaardige wetenschappelijke aanpak. Met kulargumenten is zijn ontdekking de grond ingeboord. Zijn boek is in 1996 in Nederlandse vertaling verschenen met de titel: “Ooggetuige van Jezus – nieuw licht op het ontstaan van het Christendom door de ontdekking van papyrusfragmenten”, van Uitgeverij Callenbach, Kampen.