Bergoglio: altijd anders

Bergoglio zegt dat hij door heel zijn leven constant ‘geloofscrisissen’ heeft

20140127-pope-x624-1390859938

Op 18 juni hield Bergoglio met een groep jongeren een vragenronde. Ze mochten hem om beurt een vraag stellen, waarop Bergoglio dan een antwoord formuleerde. Zo ook op de vraag of hij al een geloofscrisis heeft gehad.

Bergoglio antwoordde dat het een moedige vraag was om te stellen aan een paus, en dan gaf hij toe zelf ook crisissen te hebben gehad, en nog te hebben:

“In veel gevallen vind ik mezelf in een geloofscrisis. Ik heb Jezus in vraag gesteld en zelfs getwijfeld aan hem. Is dit werkelijk de waarheid? Is het een droom? Soms heb ik Jezus gevraagd: ‘Maar waarom laat je dit toe?’ Dit gebeurde met mij wanneer ik een jongen was, een seminarist, een religieuze, een priester, een bisschop, en zelfs nu als paus.”

Vervolgens bespotte hij de Christenen die, door Gods genade, nog nooit een geloofscrisis hebben gehad:

“Een Christen die geen twijfels heeft, die geen geloofscrisis heeft gehad, is een Christen die iets mist, hij is een Christen die zich nestelt met een beetje wereldsheid en dan op deze manier verder gaat in het leven.”

Bron: Rorate Caeli

Categorieën:Bergoglio: altijd anders

Getagd als:

4 antwoorden »

  1. Iedereen heeft wel eens geloofcrisissen ook ik, maar viel nooit zonder geloof , in mijn dieptepunten stelde ik me voor dat ik de voeten van de Heer omklemde als laatste houvast en krabbelde als dusdanig weer recht,

  2. Als Bergoglio tegen de traditiegetrouwe Christenen van leer trekt is bij hem geen twijfel te bespeuren. Je zou haast zeggen dat hij jaloers op ze is. Aan mensen die zeggen dat ze zo’n zelfde zekerheid zouden willen ervaren, antwoord ik: “Het dankgebed opent de weg waarmee God zich aan de mens openbaart.” Ja, dank U dat ik U danken mag! Dank U voor al het goeds dat leeft!

  3. Geloofscrisissen zijn niet abnormaal horen bij het groeiprozes iemand die nooit twijfels heeft is een fundamentalist en daar hoor ik ook niet bij ! shalom

    • Fundamentalisme is heel wat anders. Ik spreek over het geloof in de artikelen van het geloof. Een bisschop of hoger dient de twijfels daaraan te zijn ontgroeid. Trouwens, ik bid dagelijks dat God twijfels in Bergoglio’s hart mag leggen omtrent de koers waarvoor hij gekozen heeft.