christenvervolging

Bergoglio ontkent dat er een genocide aan de gang is in het Midden-Oosten

genocide3

Zaterdagnamiddag, 18 juni, bezocht Bergoglio Villa Nazareth in de Pineta Sacchetti wijk van Rome. Villa Nazareth werd in 1946 gesticht voor weeskinderen en arme kinderen, om de benadeelden te voorzien van educatie. Vandaag helpt het jonge mensen die het financieel moeilijk hebben, maar die groot intellectueel potentieel tonen. Bergoglio sprak daar o.a. over de christenvervolging in het Midden-Oosten, waarbij hij het minimaliseerde en benadrukte dat het geen genocide is.

Bergoglio schuwt het woord “genocide”, om de situatie te omschrijven waarmee Christenen in het Midden-Oosten worden geconfronteerd. “Ik hou er niet van, en ik wil dit heel duidelijk maken, wanneer sommigen verwijzen naar wat gebeurt met de Christenen in het Midden-Oosten als genocide. Dit is reductionisme. Laat ons een mysterie van het geloof, een vorm van martelaarschap, niet veranderen in sociologisch reductionisme” [echter, het ontkennen dat het een genocide is; IS NET reductionisme!]. “Die Koptische Christenen wiens kelen werden overgesneden op de Libische kust, ieder van het stierf al zeggende: ‘Jezus, help mij.’ Ik ben er zeker van dat de meerderheid van hen niet eens kon lezen, maar ze waren ‘dokters’ van Christelijke samenhang, ze waren getuigen van het geloof, en het geloof leidt ons tot het aanschouwen van zoveel moeilijke dingen het leven.”

Bergoglio besloot: “We moeten onszelf geen blaasjes wijsmaken, het wrede martelaarschap is niet de enige manier om getuigenis te geven van het Christelijk geloof. Er zijn veel meer martelaars vandaag dan in de voorbije eeuwen, vandaag is er elke dag martelaarschap: het martelaarschap van geduld, kinderen onderwijzen, en getrouwheid in de liefde.”

Volgens Bergoglio is dit GEEN genocide:

genocide2

genocide

genocide

genocide5

genocide6

Al-Nusra terrorists execute several civilians in Syria

genocide9

Bron: Rorate Caeli

Categorieën:christenvervolging

Getagd als:

9 antwoorden »

 1. Wij weten dat de valse profeet gaat samenwerken met de Antichrist dus mag hij niet te veel negatieve dingen over zeggen.

 2. Er is wel een genocide tegen christenen in het Midden-Oosten er zijn reeds vele orhodoxe Syrische christenen in Brussel omdat ze daar een geloofsgemeenschap hebben hun verhalen spreken boekdelen ! Shalom

 3. Deze man lijdt aan waanideeën in zijn hoofd. Natuurlijk is het genocide. En wat betreft het martelaarschap, massale doding van een groep (christenen) kan zowel genocide als massale martelaarschap zijn, waarom begrijpt hij dat nu niet? Gezinnen opvoeden, huwelijkse trouw e.d. is geen martelaarschap maar een christelijke plicht en roeping waar je ja op hebt gezegd o.a. tegenover God. Martelaarschap overkomt je, je zoekt het niet op, je ondergaat het met vertrouwen dat God je bijstaat.

  • Als bewust levende Christen kies je per definitie voor de mogelijkheid van het martelaarschap. Martelaarschap is dus niet zonder meer iets wat je tegen je wil overkomt….

 4. Paus Franciscus en de Patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, hebben misschien tóch wel gelijk als ze zeggen dat de moord op Christenen in het Midden-Oosten geen genocide is. Christenen in het Midden-Oosten, meer specifiek in Syrië en Irak, worden door IS voor de keuze geplaatst: bekeren, betalen of gedood worden. Je wordt dus geduld als dhimmi, wanneer je betaalt. Je kunt dan Christen blijven.
  Zuiver beschouwd is dat dus geen genocide. Er zijn verder ook delen van beide landen (zoals rond het klooster van de Vlaamse pater Daniël Maes) waar Christenen en Moslims nog steeds goed met elkaar samenleven. Dus het vermoorden van Christenen gebeurt alleen daar waar IS de macht heeft.
  Dat er van de Christelijke wereld in het Midden-Oosten weinig overblijft, heeft ook te maken met het feit dat ze massaal wegtrekken. Ook dat is geen genocide.
  Neemt niet weg dat onze mede-Christenen in de landen waar de Moslims in de meerderheid zijn, het afschuwelijk moeilijk hebben, met name in de gebieden waar IS het voor het zeggen heeft.

 5. De paus heeft de moord op Christenen niet geminimaliseerd en ook niet ontkend dat het genocide is. Hij zegt dat hij niet houdt van het woord. Kijk in uitgebreider weergaven van wat hij zei . Hij houdt niet van het woord genocide omdat het woord veel en ingewikkelde connotaties heeft , maar alle horizontaal. Terwijl het hier gaat over martelaarschap; dat houdt in getuigenis van het gelóóf.