Twee christenen in Oezbekistan opgepakt vanwege bezit ‘verboden christelijke lectuur’

Nikolai_Serin_en_gezin

In de Oezbeekse stad Urgench zijn half mei twee christenen gearresteerd, zo schrijft CIP.nl. De twee wachten nu thuis op hun rechtszaak.

Stanislav Kim woont sinds een jaar in Urgench. Daar is hij werkzaam als tentenmaker. Tegelijkertijd verkondigt hij daar het Evangelie. Dat doet hij niet op straat, want evangelisatie is verboden. In zijn huis worden regelmatig samenkomsten gehouden. Vorige maand stond bij hem ineens de politie voor de deur. Zonder uitleg stormden de agenten het huis binnen. Vervolgens is het hele huis van Kim doorzocht en is hijzelf met zijn broeder Nikolai Serin (op de foto met zijn gezin) meegenomen naar het politiebureau. In het huis zijn christelijke boeken gevonden. Daarvoor hebben ze een boete van 400 euro gekregen. Dat staat gelijk aan twee maandsalarissen.

De Oezbeekse autoriteiten hebben als reden opgegeven dat ze ‘verboden christelijke lectuur’ in huis hadden. Dan moet je denken aan bijbels, liedboeken en brochures.”

Opendoors.nl geeft aan dat christenen in Oezbekistan een bedreiging vormen voor het dictatoriale regime. Het regime doet er alles aan om aan de macht te blijven en houdt religieuze groepen streng in de gaten. Moslims die christen worden, staan ook onder hoge druk van familie en de gemeenschap. De overheid ziet religie als een ontwrichtend element in de samenleving dat het liefst uitgeroeid moet worden. Religieuze activiteiten zijn verboden, telefoons van christenen worden afgetapt en er is mediacensuur. Nadat veel jongeren zich aansloten bij radicaal islamitische groeperingen, is de overheidscontrole aangescherpt.