Bevrijdingstheologie

Bergoglio ontvangt linkse pro-abortus activiste die ooit haar behoefte deed achter het altaar

madres

Bergoglio ontving op 27 mei de linkse activiste Hebe de Bonafini (87) in een privé-audiëntie in het Vaticaan. Bonafini, die zich in 2012 uitsprak in het voordeel van abortus, en die in 2008 haar behoefte deed achter het altaar in de kathedraal van Buenos Aires, is het hoofd van de Moeders van de Plaza de Mayo. Dit is een organisatie bestaande uit moeders van verdwenen personen, gesticht tijdens de Vuile Oorlog in de jaren ’70. De stichteres verdween in 1977 en Bonafini nam toen de leiding over. Bonafini is een rasechte communist, die openlijk figuren zoals Fidel Castro, Evo Morales, Hugo Chavez en anderen steunt. Ze staat ook openlijk achter de rebellengroep FARC, begreep het standpunt van de terroristen van 9/11 en steunde hen zelfs, waardoor ze veel kritiek oogstte; en maakte in 2005 veel controverse door te zeggen dat “Paus Johannes Paulus II vele zonden had begaan en dat hij naar de hel zou gaan.”

De Argentijnse krant La Nacion gaf verslag over de gebeurtenissen omtrent Bonafini. Hier volgt een samenvatting van de momenten in de relatie tussen Bonafini en Bergoglio.

“Macri, Bendini en Bergoglio zijn fascistisch; ze zijn de terugkeer van de dictatuur”

In juni 2007 bekritiseerde ze op harde wijze Bergoglio en linkte hem met de laatste militaire dictatuur (De Vuile Oorlog waar de overheid linkse activisten en vakbondsmedewerkers deed verdwijnen). In een open brief eiste ze dat de regering van Nestor Kirchner het hoofd van het leger, Generaal Roberto Bendini, die had opgeroepen tot het helen van wonden, hem z’n ontslag zou geven. Enkele dagen eerder gaf de toenmalige Aartsbisschop van Buenos Aires, Jorge Bergoglio, kritiek op diegenen die “hun tijd spendeerden in het vervloeken van het verleden” om er “voordeel uit te halen in het heden en in de toekomst.”

In haar tekst viseerde Bonafini iedereen: “Macri, Bendini en Bergoglio – alle rotzooi gaat tezamen. Ze zijn van hetzelfde gebroed en van dezelfde categorie. Ze zijn het fascisme; ze zijn de terugkeer van de dictatuur.”

Ze voegde eraan toe: “Noch de kerk noch het rechtssysteem veroordeelde niet één van de bisschoppen voor wat ze deden. Niet diegenen die ons zegeningen gaven terwijl onze zonen levend in rivieren werden gegooid, noch diegenen die hen sloegen terwijl ze werden gemarteld. Nu zeggen ze ‘genoeg, laten we er een eind aan maken,’ omdat dit moet vergeten worden. Maar dit kan niet uitgewist worden. De bisschoppen ontvingen salarissen van de rechters. Priesters waren baas over de politie en sommigen droegen zelfs een wapen.”

madres4

Het protest in de kathedraal en “de wc achter het altaar”

In januari 2008 leidde Bonafini, de president van de Moeders van de Plaza de Mayo, een protest in de kathedraal van Buenos Aires, eisend dat de toenmalige regeringsleider van Buenos Aires, Mauricio Macri, fondsen zou vrijgeven bestemd voor de constructie van woningen in een sloppenwijk.

Tijdens het protest gaf Bonafini een verklaring dat woede en onrust in de kerk veroorzaakte: “We zullen hier blijven tot Macri het geld teruggeeft dat niet aan hem toebehoort. Ze sloten de wc’s van de kathedraal voor ons, zodus moesten we een geïmproviseerde wc maken achter het altaar.” Bonafini zou hebben toegegeven daar haar behoefte te hebben gedaan.

“Over deze paus is al wat we kunnen zeggen: Amen”

In maart 2013 zei Bonafini naar aanleiding van de verkiezing van Bergoglio: “De officiële kerk is verdrukkend, maar de derde-wereldkerk is bevrijdend. We blijven enkel relaties hebben met derde-wereld-priesters. Over deze paus die ze gisteren verkozen hebben is al wat we kunnen zeggen: amen.”

Diezelfde maand nog stuurde ze een brief naar Bergoglio waarin ze haar verontschuldigde en zich hoopvol toonde bij zijn intreding in het Vaticaan. Ze zei ook dat ze niets wist over zijn “pastoraal werk” in de sloppenwijken van Buenos Aires, en ze prees hem daarover. Bergoglio uitte zijn dankbaarheid en stuurde een brief terug.

De regeling voor het bezoek

In mei 2015 gaf Bonafini enkele voorwaarden om Bergoglio’s uitnodiging naar het Vaticaan te aanvaarden. “Bergoglio nodigt mij steeds uit om te gaan. Ik vroeg hem verschillende dingen, en als hij die doet, dan zal ik gaan.” Ze vroeg aan Bergoglio dat hij zou erkennen dat de kerk sterk betrokken was in de repressie tijdens de militaire dictatuur en dat hij een Mis moest celebreren voor alle (links gezinde) nonnen en priesters van de ‘derde wereld’ die verdwenen.

De voorwaarden werden voldaan en Bonafini zakte op 27 mei af naar het Vaticaan, waar ze een privé-audiëntie had met Bergoglio.

madres3

madres2