Kardinaal Caffarra: ‘Paus kan in een voetnoot de Leer niet veranderen’

caffara

De gepensioneerde Aartbisschop van Bologna, Kardinaal Caffarra, gaf onlangs een interview met de Italiaanse website ‘La nuova bussola quotidiana.’

Met betrekking tot de Exhortatie Amoris Laetitia, zei Kardinaal Caffarra dat hoofdstuk 8 objectief gezien onduidelijk is, omdat het “tegenstrijdige interpretaties veroorzaakt, zelfs onder bisschoppen.” In zo’n geval, moet men volgens de Italiaanse geestelijke teruggrijpen naar de continuïteit van het Magisterium van het verleden, om duidelijkheid te bekomen. “In kwesties van Leer en Moraal kan het Magisterium zichzelf niet tegenspreken.” Met betrekking tot de kwestie van hertrouwde gescheidenen en hun toegang tot de H. Communie, maakt de kardinaal duidelijk dat dit niet kan veranderd worden en dat deze koppels nog steeds niet toegelaten worden om de H. Communie te ontvangen. Hij refereert naar de voorgaande magisteriale leer van de Kerk en gaat verder: “Nu, als de paus die leer had willen veranderen, dan is het heel duidelijk: hij zou de plicht hebben, inderdaad, de zware plicht, om dit te zeggen, duidelijk en expliciet. Iemand kan niet de eeuwenoude leer van de Kerk veranderen met de hulp van een voetnoot en op een onduidelijke toon.” Caffarra maakt hier dan een verwijzing naar het “principe van interpretatie” volgens dewelke een onduidelijke magisteriale lering moet geïnterpreteerd worden in continuïteit met het voorgaande Magisterium.”

Echter, wat Caffarra niet weet is dat Bergoglio zijn bewoordingen opzettelijk vaag liet, om verschillende interpretaties toe te laten, in het kader van de “pastoraal”. Eerder berichten wij al dat Aartsbisschop Bruno Forte toegaf dat Bergoglio hem vertelde dat als hij zich duidelijk had uitgesproken over Communie voor hertrouwde gescheidenen (in het voordeel ervan), dit een grote puinhoop zou veroorzaakt hebben.

Bron: OnePeterFive