Ketterse synode

Kardinaal Kasper over de Post-synodale Exhortatie: ‘Het zal het begin markeren van de grootste revolutie in de Kerk in 1500 jaar’

kasperandpope

De Post-synodale apostolische exhortatie die Bergoglio morgen zal ondertekenen, zal pas na Pasen vrijgegeven worden. Pater Lombardi, de woordvoerder van Bergoglio, zei dat de exhortatie zou kunnen gepresenteerd worden in de tweede of de derde week van april.

Kardinaal Kasper zei over de komende exhortatie het volgende: “Het document zal het begin markeren van de grootste revolutie ervaren door de Kerk in 1500 jaar.”

Eerder deze maand berichtten insiders dat ze geschokt waren door de inhoud van de exhortatie.

En in januari raakte al bekend dat de exhortatie voornamelijk geschreven werd door Bergoglio’s rechterhand, Aartsbisschop Fernandez van Buenos Aires. Een erkende theoloog liet toen ook weten dat hij “diep geschokt” was door de ontwerptekst. De Congregatie van de Geloofsleer bestudeerde toen ook het document en stuurde Bergoglio een 40 bladzijden lange nota met doctrinaire opmerkingen, maar Bergoglio legde dit naast zich neer.

Categorieën:Ketterse synode

1. Het is de kerk die haar leer heeft uit de wereld en niet meer gehoorzaam is in wat jezus oorspronkelijk bedoeld heeft met de kerk! Shalom

2. Er vindt een verschuiving plaats. Het geluk van de mens staat steeds meer in de belangstelling, de verlossing door Christus echter steeds minder… Met veel aandacht voor psychologische barmhartigheid, en steeds minder gerichtheid op theologische barmhartigheid. Alles mag en alles kan, want God is zo goed dat Hij toch alles vergeeft wegens zijn barmhartigheid, zo denkt men… Het sacrament van de vergeving van zonden door een biechtafspraak te maken met een priester, hoort steeds minder tot de praktijk van de gelovige.

3. Ik durf geen uitspraken doen over de echtheid van dat nieuws… Wij hebben dat nieuws indertijd niet vernomen, noch gepubliceerd. Gezien de twijfelachtige besluitvorming spreekt het dan ook voor zich dat dat nieuws best niet voor waar wordt aangenomen. Wij willen immers ook geen valse beschuldigingen maken. Onder meer de krant The New York Times zou het nieuws als een leugen hebben afgedaan, omdat Bergoglio in Ecuador iets totaal anders zou hebben laten verstaan. Mocht het nieuws waar zijn geweest, dan was het uiteraard wel een van de meest ketterse uitspraken geweest die hij ooit al zou hebben gedaan, en wellicht hadden we er bijgevolg ook iets over gepubliceerd in juli. Dat Bergoglio al zijn laars heeft gelapt aan het Eerste Gebod, ‘Bovenal bemin één God’, staat wel buiten kijf. Allah is Jahweh niet. Het zou mij eigenlijk niet verbazen moest hij uiteindelijk met iets dergelijks op de proppen komen. Maar voorlopig zijn ze zeer sluw en ze zullen ook niet meteen zulke statements maken volgens mij. Best met een korrel zout nemen dus.