Vlaamse overheid gaat helpen bij herbestemming van kerken

engelenburchtherbestemming
Restaurant in de kloosterkapel van het Sint-Angelaklooster in Tildonk, Antwerpen. © CRKC

Vrijdag 29 januari wordt met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst op initiatief van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister Liesbeth Homans van Binnenlands Bestuur het Projectbureau Herbestemming Parochiekerken gelanceerd. Dat moet helpen om de haalbaarheid in te schatten van projecten voor gehele of gedeeltelijke herbestemming van kerken.

Lisa Lust, adjunct-woordvoerder van minister Bourgeois: “Door het dalende aantal priesters, de krimpende geloofsgemeenschappen en de hertekening van het parochielandschap komen steeds meer kerken leeg te staan of wordt er gezocht naar een gehele of gedeeltelijke herbestemming van beschermde en niet-beschermde parochiekerken. Onder meer door de bestaande wetgeving of het feit dat parochiekerken als erfgoed beschermd zijn, waarbij ook een aanzienlijk deel van het interieur en de inboedel zelf mee beschermd zijn, is het voor steden en gemeenten niet eenvoudig om een duidelijk zicht te krijgen op de projecten en plannen voor herbestemming.”

Website van het CRKC (centrum voor religieuze kunst en cultuur), dat zich bezighoudt met het herbestemmen van kerken in Vlaanderen: http://crkc.be/praktijkvoorbeelden

Enkele voorbeelden van herbestemde kerken:

De neogotische Sint-Amelbergakerk van Bossuit werd in 2008 onttrokken aan de eredienst en op gecontroleerde manier herleidt tot een ruïne, die nu dient als ontmoetingsplaats:

bossuit2

De voormalige Broerenkerk in Zwolle, Nederland, omgebouwd tot een boekhandel:

zwolle

Sint-Elizabethgasthuis in Antwerpen, dat nu dienst doet als hotel en congrescentrum. De kapel, waar het interieur grotendeels is behouden, kan voor allerhande evenementen gehuurd worden:

stelizabethgasth

Bron: kerknet

Foto’s: CRKC