Moslims bedreigen Christenen in opvangcentra: ‘Ze schreeuwen koranverzen en leuzen die IS roept alvorens mensen te onthoofden”

© Getty Images
© Getty Images

Christenen die de oorlogshel in hun eigen land ontvluchten, moeten ook in (Duitse) opvangcentra voor hun leven vrezen. Zij worden door moslimextremisten uitgescholden, geslagen, bespuugd en met de dood bedreigd. De krant Die Welt am Sonntag publiceerde een reeks schrijnende getuigenissen.

Said is een christen en ontvluchtte Iran nadat zijn broer was opgepakt. Te voet doorkruiste hij Turkije. Dat zijn problemen in Duitsland pas goed zouden beginnen, had hij nooit kunnen vermoeden. “Ik dacht dat ik hier mijn godsdienst vrij zou kunnen beleven maar als ik in het opvangcentrum zeg dat ik een christen ben word ik met de dood bedreigd”, aldus Said. De man zit momenteel in een opvangcentrum in Brandenburg. Daar worden voornamelijk Syrische strenggelovige soennitische moslims opgevangen. “Ze wekken me tijdens het ochtendgloren gedurende de ramadan en zeggen dat ik moet eten vooraleer de zon opgaat”, vertelt Said. “Wanneer ik weiger, zeggen ze dat ik een ‘kuffar’, een ongelovige, ben. Ze spuwen naar me en behandelen me als een dier. Ze dreigen ermee me te doden.”

De Berlijnse dominee Gottfried Martens, die zich het lot van christelijke Syriërs, Irakezen en christenen uit andere landen aantrekt, bevestigt de problemen in opvangkampen. “Fanatieke moslims stellen er de wet”, verklaart hij. “Ze zeggen: ‘waar wij zijn, heerst de sharia’.” In de gemeenschappelijke keuken durven christenen hun maaltijden niet meer te bereiden. Wie geen vijf maal per dag richting Mekka bidt, wordt belaagd. Ze mogen geen kruisen rond de hals dragen. “De christenen vragen zich af wat er zal gebeuren wanneer die strenggelovige moslims het opvangcentrum gaan verlaten”, stelt de dominee. “Moeten wij ons dan als christenen in de toekomst gaan verstoppen?”, klinkt het.

Een jonge Syriër in een opvangcentrum in Giessen heeft het ook over de vreselijke dreigementen. Hij vreest dat er zich veel aanhangers van IS onder de vluchtelingen bevinden. “Ze schreeuwen koranverzen en leuzen die IS roept alvorens mensen te onthoofden”, meent de jongeman. “Ik kan hier niet blijven. Ik ben een christen.”

Bijzonder droevig is het geval van een christelijk gezin uit Irak dat in een opvangcentrum in Freising was ondergebracht. De familie werd geslagen en bedreigd door een Syrische extremist. “Ze zeiden: ‘We gaan jullie doden en jullie bloed drinken’,” vertelde de vader aan een tv-zender uit Beieren. De familie leefde in een klein kamertje van het opvangcentrum dat ze niet meer durfde te verlaten. Het gezin hield het niet meer uit en is naar Mosoel in Irak teruggekeerd maar daar werd de familie een derde maal verdreven en dus is ze met twee kleine kindjes verder getrokken naar de Iraakse stad Erbil. Het gaat naar verluidt zeer slecht met hen.

Bron: Die Welt via HLN