Hervormingen

Het is officieel: Jozef De Kesel, ‘vertrouweling van Danneels’, wordt aartsbisschop van België

dekesel

Bisschop De Kesel met regenboogstola

Het is officieel: op een persconferentie op vrijdag 6/11 werd kort voor de middag de benoeming van de Brugse bisschop Jozef De Kesel tot Aartsbisschop bekend gemaakt. De Nuntius van België schotelde Bergoglio 3 namen voor, waaruit Bergoglio dus De Kesel heeft gekozen. Kerknet meldt: “Met de benoeming van mgr. Jozef De Kesel (68) komt een vertrouweling van kardinaal Godfried Danneels [!] aan het hoofd van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.” En de Standaard kopt: “Danneels krijgt dan toch zijn favoriete aartsbisschop.”

De plechtige aanstellingsviering, waarbij de nieuwe aartsbisschop letterlijk en figuurlijk de aartsbisschoppelijke zetel in bezit zal nemen, vindt plaats op zaterdag 12 december om 12 uur in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen.

De Kesel is 68 jaar oud en werd in 2002 tot bisschop gewijd. Na 8 jaar in Mechelen-Brussel gediend te hebben onder Danneels, werd hij in 2010 tot bisschop van Brugge benoemd, als opvolger van Roger Vangheluwe. Ondanks het feit dat hij wat minder uitgesproken is dan ‘bisschop’ Johan Bonny van Antwerpen, is hij niet minder liberaal.

Binnen enkele maanden na zijn benoeming in Brugge stelde hij publiekelijk (tijdens een interview op Radio 1) het celibaat in vraag en verklaarde hij dat de wijding van vrouwen tot priester “onderhandelbaar” is.  Hij gaf ‘positieve’ signalen n.a.v. een manifest voor vrouwelijke priesterwijding.  Als hulpbisschop van Brussel had hij zijn steun uitgesproken voor de viering van een Mis speciaal voor deelnemers van de jaarlijkse “Belgian Lesbian and Gay Pride” die door verschillende parochies georganiseerd werd.

dekesel2
Met andere woorden, of de opvolger van Mgr. Léonard nu De Kesel is, of Bonny:  het nieuws is even slecht: de nieuwe” aartsbisschop” zal het verval van de katholieke Kerk in België enkel maar doen versnellen. 

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151105_01957059
http://kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=135268

http://kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=135271

http://rorate-caeli.blogspot.com/2015/11/danneels-protege-set-to-be-named-new.html

Categorieën:Hervormingen

Getagd als:

1 antwoord »

  1. Ik hoor geen prelaat die het opneemt voor gescheiden christenen….!