Bergoglio verwerpt brief van kardinalen en negeert oproep kardinaal Pell

synod6

De brief, die door 13 kardinalen werd ondertekend, die allemaal op de Synode aanwezig zijn, bevatte specifieke klachten over de ‘versmachtende’ procedure die werd ingesteld om een specifiek resultaat te verzekeren. De brief die op 5 oktober werd afgegeven, werd natuurlijk volledig genegeerd door Bergoglio.

Kardinaal Pell heeft het desondanks niet nagelaten om ook zijn gedacht te zeggen. Rorate is dit te weten gekomen omdat de Poolse bisschoppen hiervan notitie genomen hebben, want het werd gecensureerd door de “secretaris-generaal” Baldisseri. Kardinaal Pell klaagde o.a. over de commissie die werd samengesteld om het Relatio te schrijven:

Het is gepast om te beginnen, niet vanuit de sociologie, maar vanuit het Woord van God. We appreciëren de waarden van vrij debat, maar er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen werkwijzen en voorstellen (gemaakt door de taalgroepen). Kan de 3-delige presentatie van het Instrumentum Laboris 2015 behouden worden? Waarom werd de commissie beladen met het schrijven van het finale Relatio van de Synode reeds benoemd in deze bijeenkomst?

De vragen van kardinaal Pell bleven onbeantwoord. Misschien hoeft hij zich geen zorgen meer te maken, omdat we zelfs niet meer zeker weten of er nog een finale Relatio zal komen. De regels worden elke dag gewijzigd.