Synode: 7 van de 10 schrijvers van de Relatio zijn pro-verandering

Pope Francis talks with cardinals as he leads the synod on the family in the Synod hall at the Vatican, October 5, 2015. REUTERS/Max Rossi

Sandro Magister, een Vaticaan-expert, schreef op 8 oktober dat de werkmethode van de Synode meteen een onderwerp van discussie was. Veel synodevaders apprecieerden niet de vermindering van de tijd voor de algemene discussie in de samenkomst en de limiet van slechts 3 minuten voor de individuele presentaties. Daarbij komt dan nog dat de presentaties van conservatieve leden (zoals Kardinaal Erdo, die op de eerste dag van wal stak) niet vertaald wordt in de talen van de aanwezige synodevaders, zodat die er maar de helft van begrijpen, om het dan ook sneller aan de kant te kunnen schuiven.

Maar de grootste kritiek komt op de samenstelling van de commissie die de “Relatio”, het verslag, moet schrijven, waarover dan op de laatste dag moet “gestemd” worden en dan afgeleverd worden aan Bergoglio.

De tien leden van deze commissie zijn allemaal aangesteld door Bergoglio. De paarse vetgedrukte zijn deze die eigenlijk niet afgevaardigd werden voor de Synode, maar toch werden uitgenodigd door Bergoglio, de andere paarse zijn ook handlangers van Bergoglio. De overige (groene) zijn conservatief gezind.

– Péter Erdõ, algemeen rapporteur;
– Lorenzo Baldisseri, secretaris generaal; (zei dat de Kerk haar leer over het huwelijk moet updaten)
– Bruno Forte, speciale secretaris; (schreef vorig jaar het tussentijds verslag)
– Oswald Gracias, voor Azië;
– Donald William Wuerl, Voor Noord Amerika;
– Víctor Manuel Fernández, for Latijns America; (topadviseur van Bergoglio)
– Mathieu Madega Lebouakehan, voor Afrika;
– John Atcherley Dew, voor Oceanië; (kardinaal gecreeërd door Bergoglio)
– Marcello Semeraro, voor Europa; (ook een adviseur van Bergoglio )
– Adolfo Nicolás Pachón, voor de religieuze orden. (generaal-overste van de Jezuïeten; goede vriend van Bergoglio)

Het is duidelijk dat deze Synode natuurlijk gestuurd wordt richting “verandering” en schisma.

http://chiesa.espresso.repubblica.it/articolo/1351150?eng=y

foto: Reuters