Kritiek op Bergoglio

Prof. Roberto de Mattei over het pausschap van Bergoglio: ‘Raadselachtig en vol paradoxen’

Foto: Corrispondenza Romana

foto: Corrispondenza Romana

Op 16 maart publiceerden 3 Italiaanse kranten tegelijk een interview met Prof. Roberto de Mattei.

“Er ligt een revolutie op de loer in de pastorale zorg voor families in termen van Communie voor de hertrouwde gescheidenen en homoseksuele relaties.” Twee jaar na de verkiezing van Bergoglio beschrijft de bekende historicus en Katholieke intellectueel het pontificaat van Bergoglio als “raadselachtig en vol paradoxen.”

Op de vraag of Bergoglio werkelijk de Doctrine van het Geloof zal aanvallen zei Roberto de Mattei: “Franciscus doet alsof hij een conservatief is. Hij zegt niets dat tegen de dogma’s ingaat. Maar zijn pastorale strategie is revolutionair op zichzelf omdat het de waarheid onderwerpt aan de praktijk, in het bijzonder bij zo’n brandend onderwerp als de familie. Dit duidt een fundamentele breuk aan in de geschiedenis van het pausschap dat sinds 50 jaar niet meer gezien is. ”

Verder zegt hij: “Ik denk dat het correct is om te zeggen dat Franciscus de kardinalen, bisschoppen, priesters en parochies heeft verward. Het is voldoende om de petitie van 120.000 katholieken van over heel de wereld aan te halen, die vroegen of Franciscus nu eindelijk een duidelijk woord zou spreken over de onverbreekbaarheid van het huwelijk. Een loutere tolerantie van een tweede huwelijk door Communie voor hertrouwde gescheidenen toe te laten zou al een aanval zijn op de traditionele Leer van de Kerk.

Op dit moment is het tot een knokpartij gekomen tussen progressieven en conservatieven. Ik zou dit een scheuring noemen. De paragrafen in het finale document over homoseksuelen en hertrouwde gescheidenen verkregen niet de vereiste twee-derde goedkeuring. De echte nieuwigheid van die bijeenkomst was de sterke oppositie tegenover de hervormingen door de Afrikaanse en Oosterse bisschoppen. Precies de bisschoppen van de uitkanten die Bergoglio nooit moe wordt van op te hemelen. Dit is één van de paradoxen van zijn pontificaat.”

Een andere paradox: “Bergoglio praat over decentralisatie van de macht in de Kerk, maar in zijn beslissingen toont hij zichzelf als een sterke centraliseerder.”

Hij besluit: “In de media en buiten de Kerk heeft hij zelfs Wojtyla voorbijgestoken in populariteit. Maar in de Katholieke wereld is hij veel minder populair. Deelneming aan het Angelus en de Algemene Audiëntie is in een daling.”

Categorieën:Kritiek op Bergoglio