Bevrijdingstheoloog ‘Frei Betto’ ontmoet paus Franciscus

frei-beto-direita-esquerda

Rome 10 april 2014 – Paus Franciscus had op 9 april een ontmoeting met de prominente Braziliaanse bevrijdingstheoloog Carlos Alberto Libanio Christo. De dominicaan, beter bekend onder de naam Frei Betto (‘Broeder Betto’), is een vriend van Fidel Castro en Luiz Inácio Lula da Silva (‘Lula’), de voormalige president van Brazilië.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica vroeg Frei Betto aan de paus om de filosoof Giordano Bruno (1548-1600) te rehabiliteren. Deze dominicaan werd door de Inquisitie veroordeeld en in Rome als ketter verbrand.Frei Betto zei verder tegenover La Repubblica dat hij ook een lans heeft gebroken voor een andere dominicaan, de Duitse mysticus Meister Eckart (1260-1328). Eeuwenlang werd ook hij van ketterij verdacht. De paus zou volgens de Braziliaan voor hen bidden. “Ik ben er zeer tevreden over dat ik in ieder geval geen negatief antwoord kreeg”, aldus de theoloog.

Verder spraken Frei Betto en de paus over de bevrijdingstheologie. Franciscus zou daarbij hebben toegegeven dat de christelijke basisgemeenten in Latijns-Amerika lange tijd door de kerkelijke hiërarchie werden gebruuskeerd.
De ontmoeting vond plaats in Casa Santa Marta, het Vaticaans gastenverblijf waar paus Franciscus sinds zijn verkiezing woont. De persdienst van de Heilige Stoel deed over deze privé audiëntie echter geen mededelingen.

Paus Franciscus geeft nogmaals toe dat de bevrijdingstheologie eigenlijk door de kerk veroordeeld werd, maar nu “in ere hersteld wordt”. Deze theologie is van oorsprong kettters want ze focust enkel op de armen en de werklozen enz: op sociale onrechtvaardigheid. Dit heeft trekken weg van communisme en werd door de Katholieke Kerk veroordeeld. Zie ook onze andere artikels.

En Bergoglio gaat bidden voor 2 ketters die in de hel zitten? Giordano Bruno wordt overigens door de Vrijmetselaars en de Theosofen als een martelaar gezien! Het feit dat ‘Frei Betto’ vraagt voor rehabilitatie van zulke figuren zegt veel over hemzelf.

http://www.rkk.nl/nieuws/braziliaanse_bevrijdingstheoloog_frei_betto_bij_paus
http://www.repubblica.it/cronaca/2014/04/10/news/frei_betto_riabilitare_giordano_bruno-83227314/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno