Paus Franciscus: “we mogen de Heer berispen in ons gebed”

imagesCAODHQPO

Op 3 april 2014 had paus Franciscus het in zijn homilie over het gebed. Hij zei o.a. het volgende:

“Dit is hoe ons gebed moet zijn: vrij, aandringend, met argumenten. Zelfs de Heer wat berispen: ‘U beloofde me dit maar U deed het niet…’ net zoals men tegen een vriend praat. Open uw hart voor dit gebed.”

De Heer berispen of terechtwijzen in het gebed? Men moet het maar durven. 

Uit de Christelijke Onderwijzer in de Catechismus (Gent, 1767): Deel II Les IV pag. 127.

Hoe met men zich voorbereiden tot het gebed?

Ten eerste, alle wereldse bekommernissen ter zijde stellen. Ten tweede, onze verworpenheid en ellende gedenken. Ten derde, ons geheel tot God keren, overdenkende Zijn rechtvaardigheid om ons te verwekken tot een zalige vrees, en zijn grote barmhartigheid, om in ons een vertrouwen in het gebed te ontsteken. Ten vierde, wij zullen de zuiverheid van het hart nastreven, en de genade om goed te bidden, dat het mag wezen tot meerdere eer van God, en tot onze zaligheid en die van onze naaste, en dat ons gebed vervoegd mag worden bij de verdiensten van Jezus Christus en de Heiligen.

Wat is de beste manier van te bidden?

De manier die Christus onzen Zaligmaker onderhouden en ons geleerd heeft in de Olijfhof, biddende voor de verlossing van het menselijk geslacht.

 

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/santa-marta-33195/