Bergoglio in 1975: “De eerste vraag die een herder zichzelf moet stellen als hij structurele hervormingen wil doen is: ‘Wat vragen de mensen van mij?'”

Jorge Mario Bergoglio (centre) in Argentina c 1976.

In een artikel dat werd gepubliceerd in de laatste uitgave van Civiltà Cattolica, recontrueert de jezuïet Diego Fares, professor in de theologie aan de Pontificale Universiteit van Argentinië, en die de paus meer dan 40 jaar kent, de politieke antropologie van Jorge Bergoglio met teksten ongepubliceerd in Italië.

In 1982 schreef Bergoglio in een essay “Meditaciones para religiosos”: “Wanneer ik theologie studeerde toen ik Denzinger las, en de kenmerken die de theorie demonstreren, was ik geraakt door een formulering van de christelijke traditie: de gelovigen zijn onfeilbaar in geloven, in het geloof. Daarvan leidde ik mijn eigen verhandeling af, die niet zo precies is, maar die me veel helpt: wanneer je wil weten wat de Moeder Kerk gelooft, refereer naar het Magisterium, omdat het er is om haar onfeilbaarheid te leren; maar wanneer je wil weten wat de Kerk gelooft, raadpleeg dan de gelovigen.”

In 1975 zei Bergoglio in een atikel ‘Criteria voor apostolische actie’ dat men zeker de absurde verwachting moet verwerpen om de stem van de mensen te worden, en te denken dat ze misschien niet hun eigen stem hebben. “Alle mensen hebben een stem, soms gereduceerd tot enkel een fluistering. Me moeten hard luisteren, maar niet zoeken om voor hen te spreken. De eerste vraag die een herder zichzelf moet stellen als hij structurele hervormingen wil doen is: ‘Wat vragen de mensen van mij?'”

Deze opvatting van Bergoglio kunnen we duidelijk herkennen in het feit dat hij voor de Synode een vragenlijst heeft rondgestuurd. Bergoglio wil hervormingen doorvoeren en vraagt zich af: “Wat vragen de mensen van mij?”

Maar “Wat vraagt God?” is precies niet van belang…