Paus Franciscus op 14 februari: “De oude Mis? Gewoon een soort van mode!”

mass-forbidden-01

Op vrijdag 14 februari had paus Franciscus een audiëntie met de Bisschoppen van Tsjechië.

Tijdens dat bezoek is er naast de toespraak van paus Franciscus ook een rondje vragen en antwoorden. Aartsbisschop Jan Graubner van Olomouc vertelde de Tsjechische versie van Radio Vaticaan wat de paus tegen hem zei:

Aartsbisschop Graubner: “Wanneer we diegenen bediscussieerden die dol zijn op de oude liturgie en die ernaar willen terugkeren, was het duidelijk dat de paus met grote affectie, aandacht en gevoeligheid sprak om niemand te kwetsen. Echter, hij deed een sterke uitspraak wanneer hij zei dat hij begrijpt dat de oude generatie terugkeert naar wat ze ervaren hebben, maar hij kan niet begrijpen dat de jongere generatie er naar terug wenst te keren. “

Bergoglio zei over de Tridentijnse Mis:

“Wanneer ik er dieper door zoek vind ik dat het eerder een soort van mode is. En als het een mode is, is het daarom een zaak die niet zoveel aandacht nodig heeft. Het is juist noodzakelijk om wat geduld en vriendelijkheid te tonen tegenover mensen die verslaafd zijn aan een zekere mode. Maar ik vind het zeer belangrijk om diep te gaan in dingen, want als we niet diep gaan, geen liturgische vorm, deze of deze, kan ons redden.”

De Latijnse Mis is dus volgens Bergoglio een mode, een gril. Nogal een verschil met wat Paus Benedictus zei in 2007:

“Onmiddellijk na het Tweede Vaticaans Concilie werd verondersteld dat de aanvragen voor het gebruik van de missalen van 1962 zou gelimiteerd worden tot de oudere generatie die ermee was opgegroeid, maar in de tussentijd is het duidelijk aangetoond dat ook jonge personen deze liturgische vorm hebben ontdekt, haar aantrekkingskracht hebben ontdekt en ze vonden het een vorm van ontmoeting met het Mysterie van de Meest Heilige Eucharistie… Wat vroegere generaties als heilig hielden, blijft heilig en groot voor ons ook, en het kan niet opeens volledig verboden worden of zelfs schadelijk bevonden worden. Het betaamt ons allemaal om de rijkdommen te bewaren die zich ontwikkeld hebben in het geloof en het gebed van de Kerk, en om ze een gepaste plaats te geven.” (Benedictus XVI, 7 juli 2007, Brief aan de Bisschoppen)

http://rorate-caeli.blogspot.com/2014/02/important-pope-francis-on-feb-14-young.html

http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/letters/2007/documents/hf_ben-xvi_let_20070707_lettera-vescovi_en.html