Kardinaal Zen door Chinese autoriteiten beschuldigd van “samenwerken met buitenlandse machten”

Afgelopen donderdag moest Kardinaal Joseph Zen (90) van Hongkong in de rechtbank verschijnen. Hij was eerder gearresteerd, maar weer vrijgelaten op borg. Hij wordt door de Chinese autoriteiten beschuldigd van het “overtreden van de nieuwe nationale veiligheidswet”, namelijk het “samenwerken met buitenlandse machten”. De wet werd door Peking in 2020 ingevoerd in Hongkong. In een H. Mis die hij later die dag celebreerde, zei hij dat christenen zich moeten harden om het geloof te verdedigen.

Kardinaal Zen en drie andere beheerders van het ter ziele gegane Humanitarian Relief Fund werden op 10 en 11 mei mei gearresteerd onder de beschuldiging dat ze de nieuwe nationale veiligheidswet van Hongkong hadden overtreden, door het fonds niet te registreren. Het fonds was vorig jaar reeds opgedoekt nadat het onder vuur kwam van de burgerlijke autoriteiten in Hongkong; het diende om financiële hulp te bieden aan deelnemers van de anti-overheidsprotesten in 2019 (toen Hongkong op het punt stond z’n nog overgebleven soevereiniteit geheel af te staan aan de CCP).

Zen pleitte onschuldig en de advocaten vragen zich af of het in principe wel noodzakelijk was om dat fonds te registreren onder de verordening voor sociëteiten. De beklaagden kunnen normaal maximaal een boete van $1750 krijgen. Eén van de beklaagden zit reeds in de gevangenis, samen met nog anderen waaronder Jimmy Lai, een katholieke zakenman en mediamagnaat.

Na zijn verhoor celebreerde Kardinaal Zen de Mis voor het feest van Maria, Hulp der Christenen en Onze Lieve Vrouw van Sheshan. Hij zei in zijn homilie onder meer dat “martelaarschap normaal is in onze Kerk”, en dat we wat pijn mogen dragen en onszelf harden voor onze trouw aan ons geloof.”

Zen staat bekend als een trouwe katholiek die kritiek op Bergoglio en diens China-Vaticaan deal niet schuwt. In december 2019 stelde hij nog dat Bergoglio “weinig respect heeft voor zijn voorgangers”. Hij noemde toen drie gevolgen van die deal: “Er zijn drie dingen. Een geheim akkoord, dat zo geheim is dat je niets kunt zeggen. We weten niet wat er in staat. Dan de legitimering van zeven geëxcommuniceerde bisschoppen. Dat is ongelofelijk, gewoonweg ongelofelijk. Maar zelfs nog ongelofelijker is de laatste daad: het vermoorden van de ondergrondse Kerk.”

Bron: Cruxnow.com