‘Jezus van Siberië’ is gearresteerd

Sergej Torop, de 59-jarige Rus die sinds 1991 beweert de teruggekomen ‘Christus’ te zijn – en de leider is van de ecologisch gerichte ‘Kerk van het Laatste Testament’, waar onder andere ‘Moeder Aarde’ (Pachamama?) wordt aanbeden, is gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het leiden van een illegale cultus, wapenbezit en het aftroggelen van geld van de leden, alsook psychisch misbruik.

De Russische autoriteiten hadden een speciale operatie op poten gezet om een voormalige verkeersagent te arresteren, die sinds 1991 de ‘reïncarnatie van Jezus’ beweert te zijn, en die diep in Siberië een cultus leidt.

Helikopters en gewapende agenten bestormden de gemeenschappen die door Sergej Torop – door zijn volgelingen Vissarion genoemd – worden geleid. Hij en twee naaste medewerkers werden gearresteerd.

Het Russisch Onderzoekscomité verklaarde dat ze hem zouden beschuldigen van het organiseren van een illegale religieuze organisatie, waarbij hij geld van zijn volgers zou aftroggelen en hen zou onderwerpen aan psychisch misbruik.

Tijdens de raid in de woning van ‘Jezus van Siberië’ vond de politie ondermeer wapens (onder andere een SAIGA Semi-automatisch geweer), een grote hoeveelheid cash geld, alcohol, juwelen en zelfs seksspeeltjes.

Lot Detail - (M) RUSSIAN SAIGA SEMI-AUTOMATIC RIFLE WITH ...

Torop, die zijn job als verkeersagent verloor in 1989, beweerde dat hij een “ontwaken” ervoer toen het Sovjetregime begon ineen te storten, en begon te beseffen dat hij de “reïncarnatie van Jezus” is. In 1991 stichtte hij een beweging die bekend is als de Kerk van het Laatste Testament.

Aanbiddingritueel waarbij men Vissarion en ‘Moeder Aarde’ aanbidt.

Verschillende duizenden volgers leven in een reeks van afgelegen gehuchten in de regio Krasnoyarsk in Siberië.

Torop beweerde zelf in een interview met The Guardian in 2002:

“Ik ben God niet, en het is een misverstand om Jezus als God te zien. Maar ik ben het levende woord van God de Vader. Alles dat God wil zeggen, zegt hij door mij.”

Zijn sekte mixt een selectie van riten van de Orthodoxe Kerk met ‘ecologische bevelschriften’ en een reeks andere regels. Veganisme wordt afgedwongen en geld uitwisselen is verboden binnen de gemeenschap. Volgers dragen sobere kledij, leven in simpele kleine houten huisjes en beginnen hun jaartelling vanaf 1961 – het jaar van de geboorte van Torop. Kerstmis werd vervangen door de viering van de verjaardag van Torop op 14 januari.

‘Jezus van Siberië’ heeft aan zijn cultusleden diverse nieuwe “sacramenten” geopenbaard. Zo wordt ook ‘Moeder Aarde’ in een ritueel bedankt en aanbeden met een diepe buiging.

Een voorbode van wat de Katholieke Kerk te wachten staat?

Het is momenteel onduidelijk wat de volgers van ‘Vissarion of ‘Jezus van Siberië’ zullen doen, nu hij in de cel zit.

Sergei Torop sits in a cell at Novosibirsk central district court

Bron: The Guardian, RT.