Het ‘groene’ Vaticaan kreunt onder de meeuwenpoep

Sinds het begin van de coronacrisis in maart, waardoor pelgrims wegbleven van het Sint-Pietersplein, is het Vaticaan “groener” geworden… De aantallen meeuwen, duiven en kraaien zijn sindsdien namelijk sterk toegenomen. En die laten allemaal hun poep vallen op het antieke marmer van de gebouwen in Rome. Vooral meeuwenpoep is vrij zuur en bijtend. En daar willen ze iets aan doen.

Op Pasen predikte Jorge Bergoglio voor een quasi leeg Sint-Pietersplein, met hier en daar wat meeuwen. Men maakte een oppervlakkige vergelijking met de Heilige van Assisi, die ook voor de vogels preekte. Hieronder een foto van het Angelus op 2 augustus: nog steeds een zo goed als leeg Sint-Pietersplein.

Vooral de meeuwen – en in het bijzonder de geelpootmeeuw (sterk lijkend op de bij ons bekende zilvermeeuw) – zorgen voor de meeste overlast. Sinds 2016 hebben ze de kaap van de 10.000 overschreden, en hun aantallen blijven exponentieel groeien.

Het Vaticaan heeft nu lasers besteld om ’s nachts de meeuwen te verjagen van het Sint-Pietersplein – met een kostprijs van 4500 euro. Het toestel staat nu waar Bergoglio zat bij de Algemene Audiëntie (onder het afdak).

Bedrijfseigenaar Andre Frijters legt uit hoe het werkt: De vogels zitten ’s nachts graag op de warme stoep. Ze nemen de zwervende laserstraal waar als een vast object; als hij nadert, wekt hij een ontsnappingsreflex. Volgens Frijters zou een combinatie met andere methoden, zoals akoestische afschrikking, beter zijn; “maar het Vaticaan staat niets toe dat lawaai maakt”.

Gevraagd naar de eerste ervaringen, reageren de technische diensten van het Vaticaan alsof het een geheim wapensysteem is. Politieagenten van dienst op het Sint-Pietersplein geven de inschatting dat de zaak zo-zo werkt. “De vogels verschuiven gewoon een beetje”, zegt een ambtenaar.

De Romeinse ornitholoog Fulvio Fraticelli is nog minder overtuigd. “Meeuwen zijn sociale dieren. Als hun soortgenoten worden bedreigd, komen ze hen te hulp”, zegt hij. Met andere woorden: in plaats van minder vogels zullen er meer zijn.

Voor een echte indijking noemt Fraticelli een brutale optie: dood de meeuwen, en doe dat in grote aantallen. Een dergelijke maatregel kon in het openbaar nauwelijks worden uitgevoerd. Het zou verwoestend zijn voor het “groene” imago van het Vaticaan.

In januari 2014 werden de vredesduiven van Bergoglio nog aangevallen door meeuwen.

Bron: Kathpress.at