Waarom een vaccin tegen Covid-19 quasi onmogelijk is

Overal in de media – zowel binnenlandse als buitenlandse – leest men dat de maatschappij pas weer helemaal normaal kan worden als er een vaccin is tegen Covid-19. Ook Bill Gates zei in april in een interview met CBS dat het normale leven niet zal terugkeren totdat de bevolking grotendeels gevaccineerd zal zijn. En vaccinbedrijven scheppen er over op dat ze volop aan het werken zijn aan dat vaccin en dat we misschien tegen eind dit jaar reeds een vaccin kunnen hebben. Maar een vaccin tegen een coronavirus zal weinig zin hebben, en weinig effectief zijn. Diverse wetenschappers van over de hele wereld hebben dit dan ook openlijk toegegeven in diverse media.

Er is een reden waarom er nog geen vast vaccin bestaat tegen een gewone verkoudheid of tegen de jaarlijks terugkerende griep. Voor de griep moet men ieder jaar een nieuw vaccin ontwikkelen, waarbij men letterlijk gokt welke variant dat jaar zal rondgaan. De virussen die deze ziektes veroorzaken muteren namelijk voortdurend.

Van wikipedia:

Het rhinovirus muteert snel. Daardoor is iemand die een infectie met het virus overwint slechts kort immuun voor een nieuwe besmetting. Ook leiden de snelle mutaties, die grotendeels onsuccesvol zijn, ertoe dat het virus slecht buiten het lichaam gekweekt kan worden.

Dat is de reden waarom ieman die net een verkoudheid heeft gehad, onmiddellijk daarna weer een verkoudheid kan krijgen. Het sterke is zelfs dat voor een gewone verkoudheid wel 200 verschillende soorten virussen de oorzaak kunnen zijn – opnieuw van wikipedia:

Verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen die zich makkelijk verspreidt. Meestal wordt verkoudheid verwekt door het rinovirus. Dit virus is verantwoordelijk voor 30% tot 80% van alle gevallen. Een rinovirus is een RNA-virus uit de familie van de Picornaviridae. Van deze virusfamilie zijn 99 typen virussen bekend.[10][11] Verkoudheid kan ook worden verwekt door andere virussen. Het coronavirus veroorzaakt ook gevallen. Griep (influenza) is de oorzaak van 5% tot 15%.[3] Verder kan verkoudheid het gevolg zijn van menselijke para-influenzavirussen, menselijke respiratoir syncytieel virussen, adenovirussen, enterovirussen en metapneumovirussen.[12] Vaak zijn er meerdere virussen aanwezig die de infectie veroorzaken.[13] In totaal worden meer dan tweehonderd virussen in verband gebracht met verkoudheid.[3]

Het is nu een feit dat het ‘coronavirus’ of Covid-19 ook snel muteert. Een Chinese studie toonde aan aan dat er wel minstens 30 varianten werden gevonden van het nieuwe Covid-19 virus binnen een genomen steekproef.

Ook in kranten zoals The New York Times gaf men toe dat het virus muteert en dat dit problematisch kan zijn voor een langdurend vaccin, net zoals bij de griep. In The Atlantic verscheen in februari een artikel over een eventueel vaccin:

“Afgelopen maand verdubbelden de aandelenprijzen van een klein farmaceutisch bedrijf met de naam Inovio. Half-januari ontdekte het naar verluid een vaccin voor het nieuwe coronavirus. Deze bewering werd in vele nieuwsverslagen herhaald, hoewel het technisch inaccuraat is. Zoals andere medicijnen, vereisen vaccins lange testprocedures om te zien of ze inderdaad mensen beschermen tegen ziekte en dat op een veilige manier. Wat dit bedrijf – en anderen – hebben gedaan is een een stukje van het RNA van het virus kopiëren, dat op een dag z’n dienst zou kunnne bewijzen in een vaccin. Het is een veelbelovende eerste stap, maar om dit een ontdekking te noemen is zoals het aankondigen van een nieuw soort operatie na het slijpen van een scalpel.”

“Hoewel genetische sequentiebepaling nu zeer snel gebeurt, is vaccins ontwikkelen een kunst zoals wetenschap. Het omvat het vinden van een virale sequentie die op een betrouwbare manier een beschermend geheugen veroorzaakt in het immuunsysteem, maar geen acute ontstekingsreactie veroorzaakt, die de symptomen van de ziekte kan teweeg brengen (De CDC waarschuwt bijvoorbeeld dat het griepvaccin griepachtige symptomen kan veroorzaken).”

Vervolgens, een artikel in Business Insider:

Wetenschappers vrezen dat het onmogelijk zal worden om een werkend coronavirusvaccin te produceren en geloven dat de wereld gewoon zal moeten leren zich aanpassen aan de permanente bedreiging van Covid-19.

De Britse Chief Medical Officer, Christopher Whitty, vertelde vrijdag aan een parlementaire commissie dat er ‘zorgwekkende’ aanwijzingen waren dat de immuniteit tegen het virus mogelijk niet zou kunnen worden gestimuleerd.

“De eerste vraag die we niet weten is‘ krijg je natuurlijke immuniteit tegen deze ziekte als je het al langere tijd hebt? ’, Zei Whitty. ‘Als we dat nu niet doen, wordt een vaccin niet onmogelijk, maar het wordt veel minder waarschijnlijk en we weten het gewoon nog niet.

Hij zei dat er “een klein beetje bewijs was dat sommige mensen opnieuw zijn besmet met dit door een eerdere infectie.” Hij voegde eraan toe: “Dat is een enigszins zorgwekkende situatie.”

Twijfels over de mogelijkheid van een levensvatbaar vaccin zijn grotendeels gebaseerd op het feit dat er nooit een vaccin is goedgekeurd voor gebruik in de VS of het VK tegen andere vormen van coronavirus.

Whitty vertelde de commissie dat het bewijs van andere vormen van coronavirus was dat “de immuniteit [voor het virus] relatief snel afneemt”.

Hij zei dat de wereld ‘voorzichtig moet zijn dat we niet aannemen dat we een vaccin tegen deze ziekte krijgen zoals we hebben gehad, laten we zeggen mazelen, en als je het eenmaal hebt, ben je levenslang beschermd’.

‘We kunnen succes niet garanderen’, voegde hij eraan toe. ‘Er wordt naar vaccins gezocht, voor elke infectieziekte, maar ze worden niet voor alle gevonden.’

De Wereldgezondheidsorganisatie twijfelde zaterdag ook aan de mogelijkheid dat immuniteit tegen het virus zou kunnen worden opgewekt.

In een verklaring over plannen van sommige regeringen om zogenaamde “immuniteitspaspoorten” in te voeren, voor degenen die eerder met het virus waren besmet, zei de organisatie in een verklaring dat: “er momenteel geen bewijs is dat mensen die zijn hersteld zijn van COVID-19 en antilichamen hebben, worden beschermd tegen een tweede infectie. ‘

Andere wetenschappers hebben ook de mogelijkheid geopperd dat er misschien nooit een werkend vaccin opduikt om COVID-19 aan te pakken.

In een interview met The Observer zei David Nabarro, professor wereldwijde gezondheid aan het Imperial College in Londen, dat de wereld zich moest realiseren dat een vaccin misschien niet mogelijk is.

“Je ontwikkelt niet noodzakelijk een vaccin dat veilig en effectief is, tegen elk virus”, vertelde hij de krant. “Sommige virussen zijn erg, erg moeilijk als het gaat om de ontwikkeling van vaccins – dus in de nabije toekomst zullen we manieren moeten vinden om ons leven te leiden met dit virus als een constante bedreiging.”

En op News.com.au verscheen dit artikel:

Een van de meest vooraanstaande vaccinontwikkelaars van Australië zegt dat er om een ​​aantal zeer goede redenen misschien nooit een vaccin tegen COVID-19 zal zijn.

Professor Ian Frazer, de immunoloog die mede-uitvinder was van het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker voorkomt, zei dat een coronavirusvaccin ‘lastig’ was. Hij vertelde news.com.au dat, hoewel 100 verschillende teams over de hele wereld op vaccins testten, medische wetenschappers geen model hadden om het virus aan te vallen.

De professor in de geneeskunde aan de Queensland University, die test op zijn eigen COVID-19-vaccin, zei dat immunisatie tegen coronavirus vergelijkbaar was met immuniseren tegen verkoudheid.

‘Het is lastig, vaccins tegen ziekten van de bovenste luchtwegen, omdat het virus op je terechtkomt’, zei prof. Frazer. “Zie ons als een voetbal, met de huid en luchtwegen aan de buitenkant van het voetbal en de longen zijn waar de buitenkant een verbinding vormt met de binnenkant.”

“De plaats waar het virus terechtkomt, ligt buiten ons en probeert de cellen in ons te infecteren. Ons immuunsysteem zit in ons. Wanneer het in onze longen terechtkomt, probeert het onze cellen te infecteren en dat lukt. Ons immuunsysteem gaat het virus bestrijden en daarom worden mensen ziek. Als het immuunsysteem te sterk reageert, kan het schade aan de longen veroorzaken.”

De professor gaf toe dat een verkeerd vaccin averechts kan werken:

“Het verkeerde vaccin kan de zaken erger maken, dus we moeten heel selectief zijn over welk deel van het virus we willen aanvallen. Als je iemand immuniseert met een vaccin, gaat het naar binnen en maakt het een immuunrespons in je. Wat je wil, is een immuunrespons die migreert naar de plaats waar het virus landt.”

“Er is geen vaccin tegen verkoudheid.’

“Coronavirus dringt niet in je binnen, het blijft aan de oppervlaktecellen in je longen. Dit virus doodt de cellen niet, het maakt ze ziek. Op dit moment weten we niet hoe we een coronavirusvaccin moeten laten werken.

“Daarom worden er 100 vaccins getest met elke denkbare aanpak.

Maar hij gaf daarna ook toe dat tegen SARS, een ander coronavirus, nooit een effectief vaccin werd ontwikkeld, omdat het simpelweg onmogelijk was:

“We weten niet of één van deze zal werken.”

Prof Frazer zei dat een vaccin voor de SARS-uitbraak in 2003 (ernstig acuut ademhalingssyndroom) nooit met succes is ontwikkeld en dat het virus vervolgens is uitgebrand.

SARS brak uit in China en verspreidde zich niet zo ver, deels omdat de overzeese reizen door de Chinese bevolking 17 jaar geleden niet zo groot waren als nu.

Maar, zei Prof Frazer, het had ook een verdunde potentie terwijl het van gastheer naar gastheer ging. “Terwijl het van dier op de eerste mens overging en vervolgens door de tweede mens, terwijl het door elk mens ging, werd het iets minder goed in het infecteren van mensen”, zei hij.

“Het virus verzwakte zichzelf; het werd minder krachtig. Het is misschien hetzelfde met dit virus. Het is niet erg effectief om ons ziek te maken. Mogelijk wordt het minder effectief.”

Als ze binnen enkele maanden komen aandraven met een zogezegd “effectief vaccin”, “immuniteitstesten” of een zogenaamd “immuniteitspaspoort”, herinner u dan het bovenstaande.