De Nederlandse priester, kanunnik van het kathedraal kapittel en docent kerkelijk recht aan het Sint-Janscentrum (het priesterseminarie van het bisdom ‘s-Hertogenbosch) schreef op 2 februari op zijn blog een opiniestuk over de huidige situatie in de Kerk. Hij schreef o.a.: “In de periode die komen gaat, in de bovennatuurlijke selectie van de Heilige Geest, blijven alleen de vrome katholieken over die vasthouden aan apostolische leer en traditie.”

Onlangs sprak ik met een jonge priester over allerlei zaken en we deelden onze diepe bezorgdheid over paus en Kerk. Zijn conclusie was: de kerk van Bergoglio zal het niet lang meer maken; ze staat op instorten en dat zal binnen afzienbare tijd gebeuren. Hij vond dat trouwens niet erg. Het is de enige hoop op reiniging voor de Kerk. Immers de Kerk, waar de huidige paus voor staat is decadent en rot. Het is het rot van situatiemoraal die geen moraal meer is; het rot van feitelijke onverschilligheid tegenover de kerkelijke leer en traditie die alleen nog met de lippen worden beleden; het rot van het willen behagen aan de wereld in plaats van gehoorzaam te zijn aan de eisen van het evangelie; het rot van politiek links en de ecologiereligie in plaats van trouw aan de christelijke sociale leer; het rot van dialoog en inculturatie in plaats van echte evangelisatie; het rot van het streven naar een nieuwe wereldorde ten koste van de christelijke morele principes; het rot van de feitelijke minachting voor het contemplatieve leven en dan ook nog het rot veel moreel dubieuze figuren aan de top. Het is verraad aan alles waarvoor de katholieke Kerk altijd heeft gestaan en waardoor ze een “zuil van Goddelijke Waarheid” in de wereld was en waardoor ze een veilig thuis bood aan allen die oprecht op zoek waren naar de waarheid. Die Kerk bestaat nog wel in de vele trouwe katholieke leken en (vooral jongere) priesters en in de enkele bisschoppen die niet zwijgen uit vrees voor Bergoglio, maar niet meer in de meerderheid van de bisschoppen die zwijgend hun heil zoeken onder vleugels van het nieuwe paradigma van Franciscus uit vrees of in de hoop niet uit hun posities afgeserveerd te worden of zelfs te stijgen op de kerkelijke carrièreladder.

Deze kerk echter heeft geen toekomst. Wellicht betekent de Amazonesynode voor de universele Kerk hetzelfde als het Pastorale Concilie met ongeveer dezelfde thema’s in de jaren zestig voor de Nederlandse Kerk: het begin van de totale neergang die zich in Nederland al bijna voltrokken heeft en in de wereld zeker zal volgen nu we een paus hebben die deze ontwikkeling niet tegenhoudt maar zelfs bevordert.

Het pontificaat van Franciscus en de Amazonesynode zijn de grote katalysatoren geweest voor de Duitse hiërarchie om heterodox te worden in navolging van en nu samen met “der Verbandskatholizismus” (de beroepskatholieken in allerlei goedbetaalde kerkelijke baantjes) van het “Zentralkomitee der Deutschen Katholiken”. Ze waren blijkbaar al slechter dan we dachten maar nu, onder Franciscus, durven ze pas! De kerk waaraan zij leiding geven, zal een bastaardkerk zijn die zich zonder problemen bij de Luthersen zou kunnen aansluiten. Wel een rijke Kerk, die met haar geld de dwalingen over de wereld zal verspreiden.

Franciscus en zijn maatjes zullen denken dat de ze Kerk redden door het celibaat (gedeeltelijk) af te schaffen. Het is slechts een verdere secularisatie die afbreuk doet aan de roeping en de zending van de Kerk.

Die Duits-Bergogliaanse Kerk zal applaus oogsten bij de seculiere media: “De Kerk is eindelijk bij de tijd gekomen”! Ja, inderdaad, zozeer bij de tijd dat ze zich overbodig maakt. Even overbodig als in continent waar de paus thuis is, Zuid-Amerika, waar mensen die geloof zoeken dit niet vinden in de verpolitiekte katholieke kerk van na het Concilie maar in vrome Noord-Amerikaanse sektes.

In de periode die komen gaat, in de bovennatuurlijke selectie van de Heilige Geest blijven alleen de vrome katholieken over die vasthouden aan apostolische leer en traditie. En die katholieken weten welke bisschoppen, priesters en kerken ze moeten volgen en welke ze moeten mijden. De rest valt weg, langzaam maar zeker, zoals in alle liberale kerkelijke gemeenschappen.

Het is droevig maar het is niet anders. De duivel behaalt een voorlopige overwinning. Voorlopig, want de leugen kan nooit overwinnen. Het is de waarheid die overwint en die waarheid behoort aan de ene, katholieke en apostolische Kerk, met een toekomstige paus die stevig  geworteld is in haar rijke en ondubbelzinnige traditie.

Maria Lichtmis

C. Mennen pr

Bron: Fortes In Fide
De redactie Avatar

Published by

Categories:

11 reacties op “Kanunnik Cor Mennen: “De Kerk staat op instorten en dat is niet erg…””

  1. Hubert Luns Avatar
    Hubert Luns

    Dat de jonge priesters vroom zijn waag ik te betwijfelen, want op de seminaries horen ze niet meer de goede leer en wordt hun geen respect bijgebracht voor de Bijbel, die vol fouten zou staan en ongerijmdheden.

    1. Ruud Karsten Avatar
      Ruud Karsten

      Herman, wat de heer Mennen zegt, is door paus Benedictus zo’n vijftig jaar terug al gezegd…. Er zal een toenemend kleinere rest van bewust gelovige katholieken overblijven. Die rest zal het geloof in stand houden, terwijl de Kerk en de wereld geleidelijk dichter bij het oog van de storm geraken (lees Mark Mallett), de storm die de laatste zeg 150 jaar (lees Infiltration, door Taylor Marshall) steeds heftiger over de aarde woedt, en die zal uitmonden in de wederkomst van Christus.
      Onderbouwing? Lees de Bijbelse Eindtijd profetieën, richt u op de mariale boodschappen van de afgelopen 200 jaar. En dan wordt het u alles duidelijk!

      1. Hero de Jong { Profeet } Avatar

        Beste … Ruud,
        het wal al bij de profeten bekend, dat : de moederkerk door de CRISIS heen`moet — maar ook dat de uitkomst zeer goed zal wezen ….

  2. highcolder Avatar
    highcolder

    Is dit echt de stijl waarin we wensen te polemiseren en de apologeet willen uithangen?
    Geen enkele onderbouwing van de hele litanie van aanklachten door Cor Mennen.
    Redactionele conclusies en toekomstvisies die geen hout snijden.
    Meneer Luns voegt daar dan maar een mening over de seminaries aan toe zonder enige kennis van zaken.

    Is dit lage niveau de wijze waarop we de strijd willen winnen.
    Mag ik vragen (zoals ik dat al meerdere malen deed) om n onderbouwing van argumenten? Alleen beschimpen is heilloos.

    Herman

    1. dickgo Avatar
      dickgo

      Herman, in hoevere kunt u het dan onderbouwen en weet u waar u het over heeft.

      Heer Luns, op het seminarie gebruiken (Weet ik uitervaring) de vertaling van 1975. En de jonge priesters die ik ken willen het sacrale e.d. en het Latijn weer terug, jazelf de processies.

      1. highcolder Avatar
        highcolder

        Beste Dickgo, vraagt u me nu om mijn vraag naar onderbouwing te onderbouwen? Ik weet waar ik het over heb en ik stel duidelijkheid op prijs. Persoonlijke meningen zijn er meer dan voldoende; zo’n 17 miljoen in Nederland.

        Wellicht is het nog beter om de bronteksten in Hebreeuws/Aramees (Tenach) en Grieks (NT) in de opleidingen te hanteren.
        Is de vraag van jonge priesters naar het sacrale (?), Latijn en processies een Nederlandse of Belgische behoefte?

        Hartelijke groet,
        Herman

  3. dickgo Avatar
    dickgo

    Herman, een Nederlandse behoefte. En ja ik gebruik die grondteksten ook. En u beantwoord voor de Heer Luns.

  4. highcolder Avatar
    highcolder

    @Dickgo, ik herken die behoefte naar conservatieve gewoonten bij nieuwe Nederlandse priesters in een paar, zeer beperkt in aantal, gevallen maar absoluut niet als een algemene vraag van cq behoefte bij jonge priesters. Juist de jongere priesters verlenen hun optimale diensten op liturgisch, catechetish en bovenal diakonaal gebied en getuigen daardoor van een gedrevenheid in kerkopbouw.

    @RuudKarstens, vijftig jaar geleden was kardinaal Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI, een van de meest progressieve theologen in Vaticanum II en het decenium dat daarop volgde. Zijn meningen en inbreng getuigden toen van een zeer vooruitstrevende en hoopgevende visie op de toekomst van de RK kerk. Hij heeft nooit afstand genomen van die visie en onderschrijft dus uw pessimisme niet.

    Herman

  5. Jozef Avatar
    Jozef

    Hoogwaardige heer Mennen,
    Uw visie op de katholieke kerk deel ik volledig.
    Gelukkig begint het schisma steeds duidelijker zichtbaar te worden en kunnen de de katholieken, die het universele katholieke geloof belijden, binnenkort verder met hun eigen traditionele Tridentijnse Katholieke Kerk.

    Laten we bidden voor onze nieuwe Tridentijnse Katholieke Kerk.

    Jozef

  6. FatimadeJong Avatar
    FatimadeJong

    RKCN ZIJN SMAKELOOS ZOUT GEWORDEN!

    Zout, d.i. de lauwe RKCn, is smakeloos geworden. En wordt dus d.m.v. Bergoglio door OLH Jezus Christus, weggeworpen. Hoeveel? Christus zei via Maria Valtorta dat driekwart van de RKCn in de eindtijd wordt weggeworpen. Ach, ‘maar’ driekwart. ‘Waar hebben we het over?’

    RKCn blijven al 100 JAAR hardnekkig NIET doen wat OLM Maria vroeg in 1917 in Fatima, nl.

    1. Dagelijks Rozenkrans bidden
    2. Dragen van Haar Bruin Scapulier.

    Waar RKCn met Maria een enorme kracht ten goede zouden kunnen zijn voor de wereld en de redding van de zielen, zijn we een slap en smakeloos volk geworden. Geen wonder dat OLH Jezus Christus klaar is met ons. De foto met de vervallen kerk is daarom uitzonderlijk goed gekozen. Staat symbool voor 99% van de ‘RKCn’.

    Ps. Hoevelen die dit lezen doen wat OLM vroeg in 1917?

  7. Hero de Jong { Profeet } Avatar

    Het blijft ook zaak voor de vrome gelovigen, om niet stil te staan, maar : de geloofs`WEG te gaan, zoals deze wordt beschreven in het boek Handelingen — dat is bovenal, een GEESTELIJKE WEG …!!