Als afsluiter van 2019 nog eens goed nieuws. Paus Benedictus XVI heeft een stichting opgericht voor Katholieke journalistiek in Duitsland. Het project heet “Tagepost Stichting voor Katholieke Journalistiek” en het is verbonden met het Duitse Katholieke weekblad “Die Tagepost”. “Ik wil dat de Katholieke stem gehoord wordt,” zo zei Benedictus naar aanleiding van de oprichting van de stichting.

In Duitsland zijn katholieke media gewoonlijk verbonden met de bisdommen, de Duitse Bisschoppenconferentie of een ander “officieel” instituut dat gefinancierd wordt door de Kerkbelastingen. De meeste van deze media steunen de modernistische agenda van het normaliseren van homoseksualiteit, het toejuichen van de wijding van vrouwen, en het afschaffen van het celibaat.

De Sociëteit van Katholieke Journalisten in Duitsland (GKP) publiceerde een verklaring waarin ze het nieuwe initiatief van Benedictus zwaar bekritiseren. Terwijl ze het verlangen steunen om de Katholieke journalistiek te bevorderen, verklaarde de GKP “verbijsterd” te zijn dat Paus Benedictus een “privé stichting heeft opgericht, die met slechts één mediakanaal verbonden is.” De KGP wees naar de Katholieke School van Journalistiek (IFP) dat in München is gelokaliseerd. De school, die in 1968 werd gesticht, wordt gesteund door de Duitse Bisschoppenconferentie. De GKP zei ook at het “vreemd is” hoe Benedictus “als de oprichter van de stichting de financiering wil wegleiden van het IFP – en dus van de Duitse Bisschoppenconferentie – richting één enkel mediakanaal. Het is echter onduidelijk hoe dat kan geschieden sinds de nieuwe stichting geen toegang heeft tot de middels Kerkbelastingen gespijzigde rekening van de Duitse Bisschoppenconferentie. Wat Benedictus wil steunen is goede Katholieke journalistiek dat los staat van de modernistische mainstream media

Die Tagepost, waar de stichting van Benedictus mee verbonden is, dateert van het jaar 1948 en is sindsdien trouw gebleven aan de leer van de Kerk, zelfs toen na het Tweede Vaticaans Concilie vele media in Duitsland een meer ‘progressieve’ agenda begonnen na te streven. In 2017 dreigde ‘Die Tagepost’ financieel ten onder te gaan, maar sindsdien heeft het een solide financiële basis gekregen.

Oliver Maksan, hoofdredacteur van Die Tagepost, zei over de kritiek van GKP: “het idee dat de promotie van Katholieke journalistiek in Duitsland exclusief via de Katholieke School van Journalistiek (IFP) moet gaan, toont een bizar begrip van onafhankelijkheid en pluraliteit op gebied van Katholieke journalistiek. Monopolies zijn nooit goed.”

De Tagepost Stichting heeft drie belangrijke doelen:

  1. Het doel is jonge journalisten te promoten, bijvoorbeeld door de vorming van jonge journalisten te herstructureren. Verschillende katholieke mediakanalen, inclusief Radio Horeb, Vatican Magazin en het bisdom van Regensburg zijn hierbij betrokken.
  2. Paus Benedictus wil dat de stichting het bereik van de Katholieke journalistiek vergroot. De stichting wil financiële middelen voorzien om te betalen voor betere infrastructuur, alsook voor het werk van journalisten om artikelen te publiceren die voor ieder gratis toegankelijk zijn.
  3. De stichting moet totaal onafhankelijk worden en blijven. De stichting zoekt naar regelmatige donoren om het werk te financieren. De verwachting is om elk jaar zo’n €450.000 te spenderen. Dit komt op 4500 donaties van €100 op jaarbasis.

De stichting wordt voorgezeten door Dr. Norbert Neuhaus, één van de redacteurs van Vatican Magazin. Een andere vertegenwoordiger van de stichting is Bernhard Müller, manager van “fe-Medienverlag,” een Katholieke uitgeverij die o.a. de boeken van Kardinaal Sarah, Mgr. Georg Gänswein en Gabriele Kuby heeft gepubliceerd.

Bron: LifeSiteNews

De redactie Avatar

Published by

8 reacties op “Paus Benedictus XVI richt een onafhankelijke stichting voor Katholieke journalistiek op: “Ik wil dat de Katholieke stem gehoord wordt””

  1. Anna Avatar
    Anna

    Wat jammer dat ons Nederlandse ‘Katholiek Nieuwsblad’ geen beroep kan of mag doen op deze unieke Duitse stichting. Ik vrees dat deze ooit zo belangrijke krant roemloos ten onder zal gaan, als dit al niet is gebeurd…… In Nederland worden wij, als Rooms-Katholieken, al lang niet meer serieus genomen, niemand hoort ons en niemand ziet ons,….. want we zijn “niet meer van deze tijd”……… en onze bisschoppen zwijgen….. en kruipen weg………………

    1. FatimadeJong Avatar
      FatimadeJong

      WELKE RCKN??

      KN heeft toch ook gekozen voor ‘feel good catholicisme’ en niet voor de Traditie? Dat is de ondergang van het KN. En niet anders.

      ‘Wij RKCn’? Nederland telt al bijna geen echte RKCn meer. Ik schat hooguit 8.000 echte RKCn die nog geloven in aanwezigheid van OLH Jezus Christus in de eucharistie. In heel de NL Kerkprovincie. Negeren RK-onderricht, modernisme in de Kerk en tuurlijk de oneindige lauwheid van RKCn zelf, hebben hun werk gedaan. RKC-NL is een heel klein clubje geworden. Onze geestelijken promoten liever, in de Kerk, ik maak het mee, de satansregilgie – uitspraak van OLM Maria via Don Gobbi (zie onder)- Islam.

      Hoe dan ook, zalig Kerstfeest en een gezegend 2020!
      (Maar zet u schrap, OLH Jezus Christus gaat verschrikkelijk ingrijpen.)

      OLM via Fr. S. Gobbi in book ‘To the Priests, Our Lady’s Beloved Sons” (message of 17 June, 1989, nr. 407):

      ‘666 indicated once, that is to say for the first time, expresses the year 666, six hundred and sixty-six. In this period of history, the Antichrist is manifested through the phenomenon of Islam, which directly denies the mystery of the Divine Trinity and the divinity of our Lord Jesus Christ. Islamism, with its military force, breaks loose everywhere, destroying all the ancient Christian communities, and invades Europe, and it is only through my extraordinary motherly intervention, begged for powerfully by the Holy Father, that it does not succeed in destroying Christianity completely’.
      Islam.’

      RKC = RK-christen

      1. Anna Avatar
        Anna

        Geachte mevrouw De Jong, en wie bent U om, met name tijdens de Kersttijd, zo te oordelen over uw Nederlandse medegelovigen? Onze groot-inquisiteur? Hoe zou u het vinden als ik op dezelfde vrijpostige wijze zou oordelen over de Katholieken in België, waar ik NB de basisschool heb doorlopen??
        Wellicht mag ik u daarom voorzichtigheidshalve wijzen op de volgende passage uit de bijbel opdat u zich niet zult verlagen tot het niveau van de salafistische moslims die, zoals u, door een misplaatst superioriteitsgevoel, religieus getinte beledigingen aan het adres van de Christenen in Europa uiten, wat al meer dan genoeg spanningen oplevert:

        MATTHEÜS 7:1
        OORDEELT NIET OPDAT GIJ NIET GEOORDEELD WORDT; want met het oordeel, waarmede gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden, en met de maat, waarmede gij meet, zal u gemeten worden. Wat ziet gij de splinter in het oog van uw broeder, maar de BALK IN UW EIGEN OOG bemerkt gij niet? Hoe zult gij dan tot uw broeder zeggen: Laat mij de splinter uit uw oog wegdoen, terwijl, zie, de balk in uw oog is? HUICHELAAR!
        Doe eerst de balk uit uw oog weg, dan zult gij scherp kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder weg te doen.
        Geeft het heilige niet aan de honden en werpt uw paarlen niet voor de zwijnen, opdat zij die niet vertrappen met hun poten en, zich omkerende, u verscheuren!!!!!

        Ik wil u dan ook veel wijsheid toewensen voor het jaar 2020; aangezien u het nodig zult hebben en mocht achteraf blijken dat andere Katholieken niet aan uw eigen volmaakte criteria voldoen, dan adviseer ik u om een eigen cult te starten. U zou zich dan uitstekend op uw plaats voelen in de VS waar Katholieken en Christenen in algemene zin continu een stok zoeken om elkaar mee te slaan; Katholieken en Protestanten binnen hun eigen Kerk en tegen elkaar m.a.w. iedereen stelt zich op gelijke voet met Onze Lieve Heer en put zich dientengevolge uit in beledigingen en veroordelingen naar elkaar toe. Het Kwaad hoeft niets anders te doen dan achterover te leunen en rustig af te wachten want de Christenen beginnen steeds meer te lijken op de moslims die elkaar “de tent uitvechten”.

        Ik heb mijn zegje gedaan en ik zou het op prijs stellen indien u zich als LEEK verder onthoudt van kritiek op de Nederlandse Katholieken en Katholieke instanties in algemene zin. Ga eerst maar eens HET ONKRUID WIEDEN IN UW EIGEN ACHTERTUIN, want daar zult u – en daarvan ben ik overtuigd – de komende jaren uw handen vol aan hebben! SUCCES!!!

  2. Anna Avatar
    Anna

    Ondanks alle zware tegenslagen die onze dierbare Kerk te verduren heeft, wil ik niet nalaten de redactie van ‘Restkerk’ en ook al haar trouwe volgers en lezers bij dezen nog een Zalig Kerstfeest toe te wensen en een bijzonder gelukkig en succesvol Nieuwjaar. Redactie van Restkerk, blijf ons svp ook het komende jaar informeren over alle belangrijke onderwerpen en gebeurtenissen die onze geliefde Rooms-Katholieke Kerk betreffen. In de afgelopen jaren heeft ook u zich weten te ontwikkelen tot een onmisbaar en uiterst belangrijk onderdeel van onze Nederlandstalige Katholieke journalistieke mediakanalen en we zouden u daarom voor geen goud meer willen missen!

    1. Restkerk-redactie Avatar
      Restkerk-redactie

      Dank voor uw blijk van waardering. Als het God belieft, dan zullen wij ons werk in 2020 met veel goede moed verder zetten, om een ander geluid te blijven laten horen in deze tijd.

  3. A vigilant citizen Avatar
    A vigilant citizen

    Jammer dat er op jullie website geen opwaartse en neerwaartse duimpjes mogelijk zijn. Ik sluit mij aan bij Anna’s dankbetuiging en oproep.

    1. Johan Avatar
      Johan

      Een facebookpagina zou wel mogen in die zin… Ideetje..?

  4. Anna Avatar
    Anna

    Ik wil, ondanks mijn redelijk felle reactie naar mevrouw De Jong, benadrukken dat ik volledig achter de uitingen en adviezen van de Rooms-Katholieke redactie van Restkerk sta; laat daar geen enkele twijfel over zijn. Het lijkt slecht te gaan met de RK-Kerk in Nederland, maar er zijn meer dan genoeg (nieuwe) groeikernen, zoals ook in onze parochiekerk met 250 enthousiaste zielen. Ik weiger dan ook om mij over te geven aan een misplaatst negativisme, zeker tijdens het prachtige Kerstfeest dat in onze stad Tilburg, door veel van onze kerken nog op een oprechte en traditionele wijze wordt gevierd.