Kardinaal Burke: “Er zijn zeker aanwijzingen dat de verkiezing van Franciscus ongeldig zou kunnen zijn”

US cardinal Leo Raymond Burke walks on St Peter's square after a cardinals' meeting on the eve of the start of a conclave on March 11, 2013 at the Vatican. Cardinals will hold a final set of meetings on Monday before they are locked away to choose a new pope to lead the Roman Catholic Church through troubled times. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE (Photo credit should read JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)
(Photo credit JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

Terwijl de crisis in het Vaticaan en de Kerk almaar erger wordt, heeft Kardinaal Burke nu voor het eerst zich uitgesproken over de (voor hem mogelijke) ongeldige verkiezing van Bergoglio. Het rijtje met geestelijken die de geldigheid van zijn verkiezing in vraag stellen wordt daarmee weer wat langer.

In een video-interview met Patrick Coffin Media sprak Kardinaal Burke zich uit over een volgens hem mogelijks ongeldig conclaaf waarin Franciscus zou verkozen zijn. “De gronden waarop de geldigheid van de verkiezing in vraag zou kunnen gesteld worden, zouden deze zijn waarbij de verkiezing georganiseerd was door een voorafgaande campagne die strikt verboden is, en dat is zeer moeilijk om aan te tonen.”

Vervolgens vernoemde Kardinaal Burke de Maffia van Sankt Gallen: “Er zijn verklaringen door wijlen Kardinaal Danneels, Aartsbisschop van Mechelen-Brussel, die spreekt over deze Sankt Gallen groep en dergelijke. Ze ontmoetten elkaar om Paus Johannes Paulus II tegen te werken, en dan verder, ze waren al begonnen, maar dan gingen ze verder met het tegenwerken van Paus Benedictus XVI. De autobiograaf van wijlen Kardinaal O’Connor spreekt hier ook over in enkele gevallen.”

“Maar ik denk dat indien het kon aangetoond worden dat deze personen betrokken waren in een actieve campagne om eerst en vooral paus Benedictus XVI te ondermijnen en tegelijkertijd de verkiezing van iemand die radicaal anders zou zijn te orkestreren – dat dit een argument zou kunnen zijn, maar ik weet het niet, ik denk niet dat ik de feiten heb, er moeten feiten zijn om dat te bewijzen, maar dat is alles wat ik hierover kan zeggen,” aldus Kardinaal Burke.

Hij benadrukte nogmaals dat er harde bewijzen nodig zijn om iets te kunnen ondernemen, en hij zegt dat hij niet weet “of er mensen zijn die in staat zijn om dit (de ongeldigheid van Bergoglio’s verkiezing) aan te tonen” of niet. Over het eventuele ongeldige aftreden van Paus Benedictus XVI – zoals ook naar voor geschoven door de gerenommeerde journalist Antonio Socci – heeft Kardinaal Burke voorlopig nog een andere mening: hij denkt niet dat het aftreden canoniek ongeldig was, puur omdat Benedictus achteraf zou beweerd hebben dat hij effectief is afgetreden.

Bron: Gloria.tv