Aftreden van Paus Benedictus XVI

Kardinaal Burke: “Er zijn zeker aanwijzingen dat de verkiezing van Franciscus ongeldig zou kunnen zijn”

(Photo credit JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

Terwijl de crisis in het Vaticaan en de Kerk almaar erger wordt, heeft Kardinaal Burke nu voor het eerst zich uitgesproken over de (voor hem mogelijke) ongeldige verkiezing van Bergoglio. Het rijtje met geestelijken die de geldigheid van zijn verkiezing in vraag stellen wordt daarmee weer wat langer.

In een video-interview met Patrick Coffin Media sprak Kardinaal Burke zich uit over een volgens hem mogelijks ongeldig conclaaf waarin Franciscus zou verkozen zijn. “De gronden waarop de geldigheid van de verkiezing in vraag zou kunnen gesteld worden, zouden deze zijn waarbij de verkiezing georganiseerd was door een voorafgaande campagne die strikt verboden is, en dat is zeer moeilijk om aan te tonen.”

Vervolgens vernoemde Kardinaal Burke de Maffia van Sankt Gallen: “Er zijn verklaringen door wijlen Kardinaal Danneels, Aartsbisschop van Mechelen-Brussel, die spreekt over deze Sankt Gallen groep en dergelijke. Ze ontmoetten elkaar om Paus Johannes Paulus II tegen te werken, en dan verder, ze waren al begonnen, maar dan gingen ze verder met het tegenwerken van Paus Benedictus XVI. De autobiograaf van wijlen Kardinaal O’Connor spreekt hier ook over in enkele gevallen.”

“Maar ik denk dat indien het kon aangetoond worden dat deze personen betrokken waren in een actieve campagne om eerst en vooral paus Benedictus XVI te ondermijnen en tegelijkertijd de verkiezing van iemand die radicaal anders zou zijn te orkestreren – dat dit een argument zou kunnen zijn, maar ik weet het niet, ik denk niet dat ik de feiten heb, er moeten feiten zijn om dat te bewijzen, maar dat is alles wat ik hierover kan zeggen,” aldus Kardinaal Burke.

Hij benadrukte nogmaals dat er harde bewijzen nodig zijn om iets te kunnen ondernemen, en hij zegt dat hij niet weet “of er mensen zijn die in staat zijn om dit (de ongeldigheid van Bergoglio’s verkiezing) aan te tonen” of niet. Over het eventuele ongeldige aftreden van Paus Benedictus XVI – zoals ook naar voor geschoven door de gerenommeerde journalist Antonio Socci – heeft Kardinaal Burke voorlopig nog een andere mening: hij denkt niet dat het aftreden canoniek ongeldig was, puur omdat Benedictus achteraf zou beweerd hebben dat hij effectief is afgetreden.

Bron: Gloria.tv

3 antwoorden »

 1. Bergoglio werd gekozen bij een 5e stemming op eenzelfde dag. Dat is bij Kerkelijke wet verboden!
  Bergoglio werd gekozen binnen 15 dagen na aftreden Benedictus. Dat is bij Kerkelijke wet verboden!
  Maar bijna geen RCC die de ware Kerk en Haar regels nog verdedigt. Brrrr.

 2. |
  @fatima …
  regels, zijn niet bedoeld voor de machthebbers om daar zichzelf aan te houden, maar om deze aan het volk op te leggen, door die machthebbers -(( ze zijn immers ook, door diezelfde machthebbers gemaakt plus ingesteld, om hun macht te vergroten …

  • Zeker, maar in dit geval kijkt ook het volk, de RCCn, de andere kant op.

   RCCn verdedigen vrijwel niets meer. Niet onze Kerk, niet onze maatschappij, niet ons land, niet onze welvaart en zelfs niet onze gezinnen. We zijn een lachertje geworden voor de wereld en, bovenal, lauw in de ogen van OLH. Brrrrr

   (RCC=Roman Catholic Christians)