De Notre Dame van Parijs is afgebrand

Gisterenavond omstreeks 19u brak er brand uit aan het dak van de O.L.Vrouwkathedraal (Cathédrale de Notre Dame) in Parijs, één van de meest iconische kerken ter wereld. Er waren renovatiewerkzaamheden aan de gang. In een mum van tijd stond het hele dak in lichterlaaie. De kathedraal is zwaar beschadigd, het dak is deels ingestort, maar kostbare relikwieën konden worden gered. Het interieur binnenin is grotendeels verkoold, zo blijkt. Enkele stukken, zoals het altaar achteraan met de piëta, is intact gebleven. De oorzaak van de brand is nog niet gekend. De heropbouw zal wellicht jaren in beslag nemen.

De bouw van de Notre Dame nam een aanvang in 1163, toen de eerste steen werd gelegd door Paus Alexander III. De bouw werd voltooid in 1345. De kathedraal kwam ongeschonden uit twee wereldoorlogen, en doorstond verschillende revoluties, waaronder de Franse Revolutie. Anno 2019 werd de kathedraal verwoest door een dakbrand. De centrale torenspits die is ingestort werd er pas bijgebouwd tijdens de renovatie van 1852 en bevatte in de haan die erbovenop stond relikwieën van Sint Denijs en Sint Geneviève en een stukje van de Doornenkroon.

De kathedraal trok zo’n 12-14 miljoen toeristen per jaar, of zo’n 30.000 bezoekers per dag.

Het afbranden van deze wereldberoemde kathedraal kan gezien worden als een symbool voor de instorting van het katholicisme – niet enkel in Frankrijk, maar in heel de wereld. Het was ook in 1846 dat O.L.Vrouw waarschuwde in La Salette: “Parijs zal verbrand worden…” Dat een kerk in Parijs die haar naam draagt nu is afgebrand, is misschien een teken, een waarschuwing… Wie zal het zeggen?

Foto: RT
Foto via RT.

Foto: AFP
De Kathedraal van Notre Dame in Parijs, in betere tijden. Foto via Wikimedia.
De Mis van 9 april 2019.
Delen van het ingestorte, afgebrande dak liggen te roken vóór het altaar.