Gisteren werd weer heen en weer geschoten in Israël en Gaza. Hamas had een raket afgevuurd richting Israël, die op een woning terechtkwam net ten noorden van Tel Aviv. Daarop reageerde Israël door terug te vuren, waarna er heen-en-weer werd geschoten. Ook zorgt de Amerikaanse erkenning van de Golan-hoogte als zijnde toebehorend aan Israël voor oplopende spanningen. Reeds enkele maanden geleden zei Iran klaar te zijn om Israël “van de kaart te vegen”. 

De eerste minister van Israël, Netanyahu, zei dat Israël mogelijks een grootschalig offensief zal beginnen in Gaza, als antwoord op de raketinslagen in Israël. “We gaven een zeer, zeer sterk antwoord, en Hamas moet weten dat we niet zullen aarzelen om binnen te vallen en alle nodige stappen te ondernemen.”

De snelle stijging in de onrust heeft de vrees voor een nieuwe, grootschalige Gaza-oorlog doen toenemen – twee weken vóór de algemene verkiezingen in Israël. De militaire woordvoerder, majoor Lifshitz zei maandag dat Israël twee pantser- en infanteriebrigaden richting de grens met Gaza zou sturen, en dat de reservisten werden opgeroepen. Naar verluidt zou er net een officieel staakt-het-vuren in voege treden, dat tot stand was gekomen door bemiddeling van Egypte, maar daar kwam al snel een eind aan toen de beschietingen begonnen door Hamas.

Golan-hoogte

Amerika heeft de Syrische Golan-hoogten officieel erkend als Israëlisch grondgebied, tot verontwaardiging van Rusland, de VN en de door de VS gesteunde golfstaten. Trump ondertekende maandag een verklaring, die Israëls soevereiniteit over de betwiste Golan-hoogten erkent. Netanyahu, die aanwezig was tijdens de ondertekeningsceremonie, prees de zet, en vergeleek hem met “Bijbelse en zionistische helden.”

De regering van Syrië zei dat de beslissing een slag was voor de internationale gemeenschap, en beweerde dat de resolutie Washington de “grootste vijand” maakt van de Arabische staten. Teheran veroordeelde de zet, net zoals Moskou. “Deze beslissing zal voorzeker negatieve gevolgen hebben voor zowel het vredesproces in het Midden-Oosten als de hele atmosfeer in het Syrische politieke proces. Niemand twijfelt hieraan”, zo sprak de woordvoerder van het Kremlin. Volodin, een spreker van het Lager Huis in Rusland, zei dat deze ontwikkeling “kan leiden tot een situatie waar iedereen iedereen aan het bevechten is. De wet van de sterkste zou dan gelden. Dit is een snelweg richting oorlog.

Ontwikkelingen in Venezuela

Ook in Venezuela volgen de gebeurtenissen elkaar op. Zo zijn er weer nationale elektriciteitspannes, welke door president Maduro op de Amerikanen wordt gestoken. Intussen heeft Rusland enkele militaire vliegtuigen en militair personeel overgebracht richting Venezuela. De VS noemde dit een “roekeloze zet,” en Amerikaans staatssecretaris Pompeo zei dat Washington niet “ijdel zal toekijken” terwijl Rusland Maduro steunt. De VS heeft de oppositieleider Guaido als president erkent, en tracht er nu alles aan te doen om Maduro neer te halen. Maduro is een socialist, maar Guaido is een ‘democratische’ socialist… die naar de pijpen van de VS danst. Hoe het daar verder zal evolueren, valt af te wachten.

De spanningen in India en Pakistan zijn intussen wat bedaard, maar onlangs bleek dat beide landen hadden overwogen om hun rakettenarsenaal te gebruiken – wat gelukkig (nog) niet is gebeurd. Wel ontplooide India op 19 maart z’n militaire vloot, met o.a. een vliegdekschip en nucleaire onderzeeërs. Maar in Noord-Korea is er weer beweging rond een lanceerplatform voor intercontinentale raketten, dat in plaats van te worden afgebroken, weer wordt opgebouwd. Nadat de gesprekken tussen Trump en Kim Jong-Un in het water vielen, zijn de relaties tussen zowel de VS en Noord-Korea als Noord- en Zuid-Korea sterk afgekoeld. Het vriendelijk handjesschudden was blijkbaar maar van korte duur.

In het Midden-Oosten dan, kan een nieuwe grote oorlog wel eens dichterbij zijn dan we denken. Indien Israël opnieuw een grootschalige operatie uitvoert in Gaza, zoals in 2014, dan valt een reactie van Iran en Syrië niet uit te sluiten, zeker nu ook die Golan-hoogten voor toenemende spanningen zorgen. Reeds in januari zei Generaal Aziz Nasirzadeh, de bevelhebber van de Iraanse Luchtmacht (IRIAF): “De jonge mensen in de luchtmacht zijn volledig klaar en ongeduldig om het Zionistische regime te confronteren en het van de aarde te verwijderen.”

De oorlog rond Israël werd voorzegd, en het is daar dat de Antichrist zijn entree op het wereldtoneel zal doen als de grote vredebrenger.

De redactie Avatar

Published by

Categories: