Het conflict afgelopen zondag, in de Kertsjzeestraat. Foto: RT.com

Het geweld flakkert weer op, zowel in Oekraïne als in Syrië. Er was afgelopen weekend een kortstondig conflict tussen Oekraïne en Rusland, met beschietingen, en in Syrië was er een nieuwe gasaanval door Syrische rebellen, waarna Rusland stellingen van Syrische rebellen bombardeerde. Oekraïne brengt zijn leger in de hoogste staat van paraatheid en kondigde reeds de krijgswet (of staat van beleg) af.

De wateren nabij het schiereiland Crimea waren afgelopen zondag het toneel van een kortstondig conflict tussen Russische en Oekraeïnse schepen, welke een achtervolging, beschietingen en het inroepen van gevechtsvliegtuigen omvatte. Zowel Moskou als Kiev uitten nadien krachtige verklaringen. De Oekraïense marineschepen voeren van Odessa in de Zwarte Zee naar Mariupol in de Azovzee. De enige waterweg die deze twee havens verbindt is de Kertsjstraat tussen Crimea en Rusland. Kiev zei dat het Rusland op de hoogte bracht dat hun schepen de straat zouden passeren, maar Rusland ontkent dat. Beide landen hebben vrijheid van navigatie in deze zeestraat sinds 2003, maar er zijn bepaalde regels die moeten worden nageleefd, over hoe de schepen moeten passeren. Ieder schip dat passeert moet zich melden, en de route en bestemming aangeven, en toestemming ontvangen om door de straat te varen. Dit gebeurde niet bij de Oekraïense marineschepen, en de schepen voeren ook in wateren die tijdelijk gesloten waren voor scheepvaart.

Een groot vrachtschip inclusief enkele Russische militaire schepen blokkeerden de zeestraat, en de Russen haalden er ook gevechtsvliegtuigen bij. Er was een kortstondig conflict, met achtervolging en beschietingen; een Russisch schip ramde ook een Oekraïens schip, waarna Rusland de Oekraïense schepen in beslag nam en ze naar de haven voer. De Oekraïense militairen, van wie enkele gewond raakten, werden gevangen genomen.

Krijgswet

Rond middernacht (nacht van zondag op maandag) beval de Oekraïense president Poroshenko de Nationale Veiligheids- en Defensieraad om bijeen te komen voor een noodvergadering, waarbij werd voorgesteld om de krijgswet of de staat van beleg af te kondigen. De raad is bijeengekomen en heeft voor 60 dagen de krijgswet afgekondigd, en de president heeft het intussen bevestigd. Hij voegde eraan toe dat Oekraïne niet van plan is om offensieve acties te ondernemen tijdens de duur van deze krijgswet. Vandaag worden ook gesprekken gepland met leiders van de NAVO.

Deze morgen waren er rellen aan de Russische ambassade in Kiev, waarbij ‘Dood aan Rusland’ werd gescandeerd. Ook werd vanmorgen het Russisch consulaat in Kharkov in brand gestoken door demonstranten – welke vanaf deze middag verboden zijn onder de krijgswet.

Moskou heeft Kiev ook al gewaarschuwd voor de gevolgen van het conflict van afgelopen zondag.

Nieuwe gasaanval in Syrië

Dan is er nog de nieuwe gasaanval in Syrië. Rebellen in Aleppo hebben een residentiële buurt aangevallen met chloorgasbommen. Zo’n 100 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen met zware ademhalingsproblemen. Syrië en Rusland beschuldigen de rebellen van deze aanval, en Rusland bombardeerde reeds enkele stellingen van deze rebellen.

Moskou waarschuwde reeds maanden dat er opnieuw een chemische ‘false flag’ zou worden uitgevoerd, waarna Syrië met de vinger zou gewezen worden.

Bron: RT (1), (2), (3), (4)

De redactie Avatar

Published by

Categories:

4 reacties op “Conflict tussen Oekraïne en Rusland, met beschietingen op zee – Oekraïne kondigt krijgswet af – nieuwe gasaanval in Syrië”

  1. willy Avatar
    willy

    Rusland wil nog laten zien dat ze nog een rol spelen in de wereldgeschiedenis en de krim zal Russisch blijven of men dat nu wil of niet!!

  2. Paul Avatar
    Paul

    En dat is dan voldoende reden, Willy, om zomaar Oekraïense schepen te enteren?

    1. Eric Avatar
      Eric

      Paul, het lijkt eigenlijk eerder een uitdaging vanwege Oekraïene. Oude profetieën zeggen dat een machtig Russisch leider als de straffende hand van God de Westerse wereld zal overvallen. Het lijkt altijd kleinmenselijk werk te zijn, maar hoe kunnen wij de hemelse machten inschatten? Ook heb ik de indruk dat het communisme de hele wereld heeft ingepalmd. Goddeloosheid en leugen overal rondom ons.

  3. willy Avatar
    willy

    Inderdaad Rusland heeft historisch een belangrijk doel in het plan van God .