Hervormingen

Bergoglio beveelt herziening decreet voor vertaling van de ‘nieuwe Mis’

altarmissal

Bergoglio heeft een herziening van “Liturgiam Authenticam” bevolen, het decreet achter de meest recente vertalingen van liturgische teksten van Latijn naar andere talen. De commissie, die door Bergoglio werd aangesteld net voor Kerstmis, is ook beladen met de taak om te onderzoeken welk niveau van decentralisatie wenselijk is in de Kerk op gebieden zoals deze.

De gemengde commissie omvat bisschoppen van alle continenten. Vermeldenswaardig is dat Bergoglio Aartsbisschop Arthur Roche, secretaris van de Congregatie van de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten heeft aangesteld als president van de commissie, die een meer ‘open kijk’ heeft op gebied van liturgie, en niet Kardinaal Sarah, de prefect van de Congregatie, die de traditie in ere wil herstellen.

Het Vaticaan heeft geen details gegeven over de commissie, die binnenkort z’n eerste ontmoeting heeft gepland. Noch heeft het de namen van de leden van de commissie gepubliceerd. Bergoglio heeft volgens goed geïnformeerde bronnen twee hoofdredenen voor het opzetten van de commissie.

Ten eerste, in lijn met het Tweede Vaticaans Concilie, wil hij grotere verantwoordelijkheid en autoriteit geven aan de bisschoppenconferenties. Hij gaf dit duidelijk aan in zijn programmatisch document “Evangelii Gaudium”, toen hij schreef:

“Het Tweede Vaticaans Concilie stelde dat, zoals de oude patriarchale kerken, episcopale conferenties in een positie zijn “om bij te dragen aan de concrete realisatie van de collegiale geest op vele en vruchtbare manieren.” Echter, dit verlangen werd niet ten volle gerealiseerd, omdat een juridische status van de episcopale conferenties, die hen zou zien als onderwerpen van specifieke bevoegdheden, inclusief een algemene doctrinaire autoriteit, nog niet voldoende werd weggewerkt. Excessieve centralisatie maakt het leven van de Kerk en haar missionaire taak gecompliceerder, eerder dan het de gelovigen helpt. (nr. 32)

In deze context, is de vraag die oprijst in termen van liturgie, er om te verklaren wat de rol is van de bisschop van Rome in het bewaren van eenheid in de kerk, gegeven dat de Liturgie, de Romeinse Ritus, eenheid in de Kerk creëert. De commissie zal deze kwestie aankaarten.

Ten tweede, zijn sommige bisschoppenconferenties ongelukkig met de vertaling van het Romeins Missaal dat werd vereist door “Liturgiam Authenticam”. Ze beschouwen het als te stijf en aanvaarden niet dat er zoiets is als “sacrale taal”. Ze beweren dat “Liturgiam” streeft naar een bijna letterlijke vertaling van de Latijnse liturgische teksten naar de moedertaal van de verschillende landen, vaak met onbevredigende resultaten. In Japan had men een langdurende strijd met de congregatie over wie zou beslissen wat een aanvaardbare Japanse vertaling van deze teksten was. Zij en verschillende andere bisschoppenconferenties zijn niet tevreden met de richtlijnen van “Liturgiam” en het niveau van centralisatie dat erbij is betrokken.

Indien Bergoglio de bisschoppenconferenties meer macht heeft om de liturgie te bepalen, dan is het slechts een kwestie van tijd vooraleer er aan de consecratiewoorden wordt geprutst.

Bron: America Magazine


 

Categorieën:Hervormingen

30 antwoorden »

 1. Het is zonneklaar: al het zuivere wordt teniet gedaan door ‘sjoemelsoftware’.

 2. Wie is de vader van de liturgische revolutie geweest? Dat was de Belgische Benedictijner monnik Lambert Beauduin die het Protestantisme als gelijkwaardige gesprekspartner zag. Beauduin legde op 23 september 1909 de grondslag voor de zogenaamde “Liturgische Beweging” onder de kreet van “democratisering van de liturgie”, hetwelk uiteindelijk tot de volledige liturgische afbraak in de Kerk zou leiden.

 3. Paus Benedictus XVI, toen nog de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, geeft zijn mening over de liturgische hervorming van na Vaticanum II in het voorwoord van de Franse uitgave uit 1992 van het boek van Monsignor Klaus Gamber (La Réforme Liturgique en question). Tot aller verbazing werd dat voorwoord door de uitgever weerhouden, dat als volgt gaat: “Ook ik heb die beginperiode meegemaakt. Ik spreek uit eigen ervaring, want ook ik heb die periode beleefd met al zijn hoop en verwarring. En ik heb gezien hoe willekeurige deformaties van de liturgie diepe pijn hebben veroorzaakt bij individuen die volledig geworteld waren in het geloof van de Kerk.” Deze opmerking sluit aan bij wat hij op de drempel van het millennium in de “Geest der Liturgie” opmerkt: “Ieder die tegenwoordig het blijvend bestaan van de oude Latijnse liturgie bepleit of eraan deelneemt, wordt als een melaatse behandeld. Elke vorm van tolerantie eindigt hier. In de geschiedenis heeft zich nooit iets soortgelijks voorgedaan. Door dit te doen verachten en herschrijven we het hele verleden van de Kerk.”

 4. Er bekruipt mij een onbehagelijk gevoel….Wij,als trouwe volgelingen van Christus zullen geviseerd worden,belachelijk gemaakt worden en verraden worden ….We moeten ons klaarmaken voor de ultieme strijd tussen Goed en Kwaad… Christus of Satan….

 5. De Ley, ik maakte Dr Hugo Bastiaan Visser mee. Eens Geref Predikant. Gaf alles op om rooms te worden. Werd vanuit kapelboot Rozenkrans Den Haag van FSSPX begraven.

  Dr Visser had heel nauwgezet alle veranderingen in de liturgie gedocumenteerd. Pastoor van de Leidse Lodewijk ging niet mee in de kritiek die Visser had.

  Paus Ratzinger mag dan in uw versie goed en slachtoffer zijn, maar ik weet dat niet zo zeker. Had hij niet als Visser dan ook niet voor martelaarschap en verguizing kunnen kiezen ipv pausschap?

  • Nee, als Paus deed hij al het mogelijke om het te behouden. Ook de oude Ritus. En is hij een levende martelaar en wat hij vergruisd. Normaal gesproken word je door de H. Geest tot Paus verkozen.

 6. Ratzinger heeft zichzelf niet verkozen….En ik denk dat pausschap niet mag onderschat worden,zeker niet als men de Ware leer van de Kerk standvastig blijft verkondigen .Men heeft hem verguisd Paus zijnde omdat hij te conservatief was …inzekere mate dus ook martelaar…

 7. Inderdaad het protestantisme kruipt langzaam de kerk binnen en zal ook de eucharistieviering beinvloeden.En dit ook met het gebrek aan priesters en de oude ritus zal in de kerk verdwijnen .

 8. Dag Willy, het is helemaal géén vorm van protestantisme wat na V2 zijn intrede deed. Dus ook wat nu gebeurt valt onder een andere vorm van revolutie. Luther en voor hen Turretini en Huss en Wycliff hadden iets anders ontdekt dan wat men nu in de RKK ziet gebeuren.

  • Ik ben het met Willy eens. Tijdens V2 waren er al protestanten betrokken en deze hebben al zaken proberen te veranderen. Sommige zijn er doen al ingeslopen. En daar zijn men nog steeds mee bezig. De Eucharistie wordt zo langzaam een avond maaltijd.

 9. Bij de Latijnse Missen zitten de kerken weer vol, dus de gelovigen voelen dat daar nog waarde zit. Daar voel je nog goed de aanwezigheid van de Geestelijke Wereld. Zeker bij de Tridentijnse Mis waarbij de priester naar het oosten gericht is. Dat is ook zo bij de Antroposofen, die ook nog waarde hechten aan aanwezigheid van de Geestelijke Wereld. Als straks de Mis helemaal wordt uitgehold is er niks meer over. Dan maar naar de Antroposofen. Helaas is daar geen Latijn en geen Gregoriaans ,maar een mens moet toch wat !

 10. De wereld heeft zo nood aan rust en stilte en sacramenten. Aan al die continu veranderingen begin ik sterk te twijfelen of deze Paus wel door God gekozen is? Deze Paus praat veel dat je moet zorgen voor armen, de zwakste, enz.. Maar hij zorgt wel niet voor de mensen die er moeten in werken!!! Ook de priesters maken er een zootje van, want ze vinden nieuwe teksten uit, er moet muziek zijn, moet allemaal plezant zijn. En God dan? Gemakkelijk vanaf je troon regels op leggen wat de katholieken moeten doen. Prima, maar zorg dan ook voor deze katholieken zodat ze hun werk bij de armen goed kunnen blijven doen. Dat is de 1ste Paus waar ik dus een burn-out van krijg. Want, hij gebruikt alle middelen om de kerk tot niets te herleiden. Ik moet al genoeg leren in deze veranderlijke maatschappij, dat ik in de kerk geen zin meer heb om weer opnieuw nieuwe teksten te leren… Ik wil met rust gelaten worden door het Vaticaan, en me naast mijn zwaar werk bij de zwakste in de maatschappij alleen op God richten. En met deze Paus krijg je gewoon geen tijd om tot die rust en even op adem te komen bij God want hij heeft weeral iets anders in petto dat hij wil veranderen. Dit is gewoon een uitputtingsslag aan het worden voor de trouwe katholieken. Onze Vader, nieuw woorden, missaal.. Pff.. en wat nu weer. En ik zie niets van eenheid binnen de kerk, ik zie alleen nog meer verdeeldheid en meer mensen die de kerk verlaten.

 11. En niet onbelangrijk wat ik nog vergeten ben. Hij wil een kerk van de arme? Ik was blij dat ik nog een oud missaal en bijbel ergens op de kop kon tikken. Maar, die kan ik ondertussen in de prullenmand gooien. Want, hij wil nieuwe woorden, weer veranderingen.. Continu die veranderingen in de kerk, Nieuw boeken, nieuwe gebeden, maakt de kerk wel rijker, maar de gewone mens wel armer en de arme katholieken nog armer. Als hij dan toch zo barmhartig is en o zo begaan met de armen. Dan vraag ik me af waarom hij mij continu op kosten jaagt? Terwijl vele in de wereld iedere cent door twee moet bijten. Of wil hij toch alleen maar een rijke kerk?

 12. Jullie willen niet weten wat het gekost heeft om de mensen te dwingen het Nieuwe Onze Vader te laten bidden ….Ik weet het sinds deze morgend en mijn maag keert om ….Ik ben op zoek naar een priester (in het Antwerpse)die nog op ordentelijke wijze de Heilige Mis wil opdragen …

  • Bij de SSPX in de Hemelstraat in Antwerpen kun je een goede Tridentijnse Mis krijgen. Ik geloof dat zondag de Mis om 10u is. Toen ik daar eens was preekte de pastoor tegen het modernisme (het was net het feest van de H. Paus Pius X geweest). Amai wat een preek!

   • Ik heb weet van de Hemelstraat ,het eni
    ge wat mij een beetje stoort is het pezeweverig gedoe …Mijn volledige naam is dan ook Maria-Magdalena …ik ben eerder strijdlustig…

  • Hoe was het gesprek vanmorgen met de secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppenconferentie?

   • Evangelie van Marcus en Matteus blijkbaar ouderwets !!!!Ik geef nog een relaas over mijn bezoek …

 13. Het begin van alle miserie was het tweede Vaticaans Concilie,het begin van meeheulen met het gepeupel ,het begin van de rug keren naar de Allerhoogste,het begin van het einde ….

 14. Inderdaad, mee eens wat de Ley zegt:” het tweede Vaticaans concilie is rampzalig geweest. Toen is de grote leegloop begonnen. Priester met z’n rug naar het altaar, beatmissen, de vreselijk aardse gezangen van Huub Oosterhuis, en het afschaffen van het spirituele Gregoriaans dat je in hogere sferen kon brengen. Ik was toen een puber maar heb me sindsdien nooit meer thuis gevoeld in de kerk. Jaren niet geweest. Totdat ik de Lodewijk in Leiden vond. Helaas niet Tridentijnse mis op zondag. Kerk zit vol op zondag. Waar vind je dat nog ? Andere kerken alleen een handjevol oudjes met een paar leken op het altaar. Daar voel ik helemaal niks ! Totaal uitgehold. Nou gaat die Bergoglio nog meer uithollen. Ik zou zeggen :” Laat hem kletsen , en behoud het goede. En laat je niet koeioneren door dat dictatoriale gedrag van die man .”

 15. even iets heel anders: ik vraag me af waarom deze website de mars voor het leven van vorige vrijdag in Washington niet gemeld heeft???
  Donald Trump heeft het gesteund met een tweet, Mike Pence heeft daar gesproken, zo ook Kellyanne Conway ( woordvoerster en raadgever van Trump)
  op de vrt is er ook niets van gezegd. Schande!

 16. Lieve Annie,alles hangt toch samen ?En dat tv zenders doen alsof hun neus bloedt is toch geweten onder de gelovigen?

  • Ja, sorry, maar wij zijn een heel klein team en wij kunnen onmogelijk over alles berichten. Daarbij, ik ben 3 dagen afwezig geweest. Onze focus ligt in principe ook meer op kerkelijke ontwikkelingen… voor meer berichtgeving wil ik bvb verwijzen naar het Katholiek Forum (katholiekforum.net).

   • Zie voor dit soort berichtgeving ook de website van Stirezo;
    dit is de Pro Life Stichting Recht Zonder Onderscheid:
    http://stirezo.nl/?p=891

    @Crusader
    Misschien is het een idee om Stirezo nog even toe te voegen aan de ‘links’ in de rechterkolom.

   • @Crusader
    Bedankt! Maar let nog even op de juiste spelling:
    Stire[noz] >> Stirezo

 17. http://www.newsbusters.org/

  hier worden onrechtvaardige nieuwsberichten medogenloos in het licht geplaatst en soms worden ook opvallend rechtvaardige berichten aangetoond (deze zijn zeldzamer).

  Rechtvaardigheid: dat is al een hele prestatie.

  Kromme berichten over de mars voor het leven, of scheve uitspraken van Bergoglio, zijn er dan eveneens gloeiend bij.

  Gewoon de nieuwskoppen even overdenken zegt al zeer veel over het duistere volk dat God niet meer wil erkennen.