Kerk in Nederland

Voor priesters: enkele richtlijnen en hulpmiddelen voor het verzet tegen het nieuw Onze Vader

help

Indien u als priester wat overdonderd bent door de campagne om het nieuw Onze Vader in te voeren, en u denkt hulp te kunnen gebruiken, willen wij u die graag aanbieden.

Eerst en vooral enkele richtlijnen:

1. Gooi de ontvangen flyers en gebedskaarten niet weg, maar leg die achteraan in de kerk op een niet al te opvallende plaats, en leg er niet te veel.
  2. Wacht niet te lang met uw parochianen te informeren over uw standpunt. Zeg tijdens de mededelingen of tijdens de homilie uw mening over de veranderingen aan het Onze Vader, waarom u daar niet mee akkoord gaat, en er bijgevolg niet aan wenst mee te doen. Vertel de parochianen dat ze vrij zijn om thuis de nieuwe versie te bidden, maar dat in de Kerk het oude zal blijven gebeden worden. Wees niet bang van uw parochiemedewerkers. De priester mag gerust eens met de vuist op tafel kloppen. Wie is het tenslotte die de Mis doet? Liet de Heer ook niet Zijn stem horen als het nodig was?
  3. Zoek steun bij parochianen, vrienden…, mensen die je kent, die je vertrouwt en waarvan je weet dat ze je mening delen.
  4. Leg tegen-flyers, waar duidelijk gemaakt wordt waarom het huidige Onze Vader beter is dan het nieuwe.
  5. En tenslotte: wees niet bang van vervolging, spot en laster. Christus is ons voorgegaan op die weg. Wij worden hier op Restkerk ook regelmatig uitgescholden en bespot, door middel van reacties.

We raden aan om geen strobreed te wijken, anders is er geen weg meer terug, of is deze zeer moeilijk. Dit geldt ook op andere vlakken.

1. beste mensen ons is altijd geleerd de oude versie wij zullen dan ook de nieuwe versie voor de volle 100% weigeren en ons aan de oude en originele leer houden ongeacht wat er dan ook zal gebeuren

2. God verleid niet
    Dus verlaat ons niet in bekoring is juister vermoed ik
    Heeft destijds met de vertalingen te maken.

3. Ik denk dat het beter is te zeggen verlaat ons niet in bekoring i.p.v. verleid
    God verleid niet

• God leidt ons inderdaad niet rechtstreeks in de bekoring, maar we worden in de bekoring geleid (en we vallen en zondigen) indien God zich terugtrekt. We vragen dan God om ons bij te staan en de bekoring af te wenden. Het staat ook zo in de catechismussen. Als je zegt ‘verlaat”, dan vervals je de vertaling uit de Schrift… het is gewoon kwestie van een correcte interpretatie.