Inwoners St. Petersburg verzetten zich tegen komst van gigantisch Christusbeeld

statuejesus
Een reusachtig Christusbeeld in Polen.

Inwoners van St. Petersburg in Rusland verzetten zich tegen de plannen om één van de grootste Christusbeelden in de wereld op te richten in hun stad, waarbij ze argumenteren dat het 18de eeuwse stadszicht erdoor zal verpest worden.

Radio Free Europe vertelde dat hoewel veel van de inwoners van de stad christelijk zijn, ze eerder eensgezind opstonden tegen verschillende vorige plannen om het stadszicht te wijzigen, en vijf jaar geleden vochten ze tegen de plannen door de gasreus Gazprom om een 400-meter hoge wolkenkrabber neer te poten in het centrum van de stad.

De kunstenaar Zurab Tsereteli uit Kremlin heeft een gigantisch beeld gemaakt van Jezus Christus, dat 33 meter hoog is en moet komen op een 47 meter hoog voetstuk, wat het in totaal twee keer zo groot zou maken als het bekende Christusbeeld in Rio de Janeiro.

De plaatselijk wetgever Aleksandr Kobrinsky legde uit dat de “Petersburgers van hun stad houden.”

“We mogen niet vergeten dat ze unaniem protesteerden tegen de constructie van de Gazprom toren, en dat ze wonnen. Ik ben er zeker van dat indien de autoriteiten aandringen op het plaatsen van dit beeld, ze net zoveel tegenstand zullen krijgen.

“In plaats van Tsereteli te vertellen waar hij zijn werk moet plaatsen, kijken de autoriteiten van de stad voor een plaats om dat monster (!) neer te zetten. Het is net hetzelfde met de Kadyrov Brug, toen ze spuugden op de opinie van 90% van de stadsbevolking, omdat Moskou hen onder druk zette,” aldus nog Kobrinsky.

TASS News Agency geeft aan dat de autoriteiten nog niet beslist hebben waar het beeld zal terecht komen.

Ook de Russisch Orthodoxe Kerk in St. Petersburg is van mening dat het Christusbeeld niet zou passen in de stad. “Het meest spijtige is dat de mensen die van het historisch stadsbeeld van St. Petersburg houden, gaan protesteren tegen dit beeld. En het is droevig dat het onderwerp van protest Jezus Christus zal zijn. Het is één ding om te protesteren tegen een gebouw dat niet past in het stadsbeeld, dat is makkelijk te begrijpen. Maar wanneer het komt op het beeld van Jezus Christus, zal dat een zeer ongemakkelijk standpunt creëren voor die mensen.”

Bron: Christian Post