Bergoglio: ‘De bijdrage van het Christendom aan een cultuur is als die van Christus die de voeten wast’

Bergoglio wast en kust de voeten van een Moslimmigrant.
Bergoglio wast en kust de voeten van een Moslimmigrant.
Bergoglio wast en kust de voeten van een Moslimmigrant.

In het interview met de Franse krant La Croix, waar we reeds enkele dagen geleden een artikel over schreven, deed Bergoglio nog enkele andere opmerkelijke uitspraken:

Vraag: In uw toespraken in Europa, refereer je naar de wortels van een continent zonder ze te beschrijven als Christelijk. Je beschrijft de Europese identiteit eerder als “dynamisch en multicultureel”. Is in uw opzicht de uitdrukking van “Christelijke wortels” ongepast voor Europa?

“We moeten spreken over de wortels in het meervoud, omdat er zoveel zijn. In deze zin, wanneer ik dan hoor spreken over de Christelijke wortels in Europa, ben ik beducht voor de toon, die triomfalistisch of zelfs wraakzuchtig kan klinken. Ja, Europa heeft Christelijke wortels, en het is de verantwoordelijkheid van het Christendom om deze wortels te besprenkelen. Maar dit moet gedaan worden in de geest van dienstbaarheid, zoals in de voetwassing. De plicht van het Christendom tegenover Europa is één van dienstbaarheid. Zoals Erich Przywara, de grote meester van Romano Guardini an Hans Urs von Balthasar, ons leert , is de bijdrage van het Christendom aan een cultuur die van Christus die de voeten wast. Met andere woorden, dienstbaarheid en de gave van leven. Het mag geen koloniale onderneming worden.”

Die voetwassing door Christus heeft uiteraard niets van doen met het binnenlaten van miljoenen Moslims in Europa (waar men vroeger alles deed om ze buiten te houden en het Christelijk Europa te vrijwaren van de ondergang!) en heel de samenleving dan te laten instorten. Heeft Christus dan de voeten van de Romeinen gewassen, of van de heidenen? Neen, het waren Zijn Apostelen. De voetwassing had betrekking op de H. Eucharistie en het priesterschap én het elkaar dienen in de Kerk. De priester moet zuiver zijn om het H. Misoffer te kunnen opdragen, en de gelovigen om de H. Communie te mogen ontvangen. Vandaar ook Zijn woorden na de voetwassing: “Jullie zijn rein, doch niet allen,” waarmee hij naar Judas verwees.

http://www.huffingtonpost.com/sebastien-maillard/pope-francis-la-croix-interview_b_10008372.html?utm_hp_ref=world