Huichelarij

Bergoglio: ‘De bijdrage van het Christendom aan een cultuur is als die van Christus die de voeten wast’

Bergoglio wast en kust de voeten van een Moslimmigrant.

Bergoglio wast en kust de voeten van een Moslimmigrant.

In het interview met de Franse krant La Croix, waar we reeds enkele dagen geleden een artikel over schreven, deed Bergoglio nog enkele andere opmerkelijke uitspraken:

Vraag: In uw toespraken in Europa, refereer je naar de wortels van een continent zonder ze te beschrijven als Christelijk. Je beschrijft de Europese identiteit eerder als “dynamisch en multicultureel”. Is in uw opzicht de uitdrukking van “Christelijke wortels” ongepast voor Europa?

“We moeten spreken over de wortels in het meervoud, omdat er zoveel zijn. In deze zin, wanneer ik dan hoor spreken over de Christelijke wortels in Europa, ben ik beducht voor de toon, die triomfalistisch of zelfs wraakzuchtig kan klinken. Ja, Europa heeft Christelijke wortels, en het is de verantwoordelijkheid van het Christendom om deze wortels te besprenkelen. Maar dit moet gedaan worden in de geest van dienstbaarheid, zoals in de voetwassing. De plicht van het Christendom tegenover Europa is één van dienstbaarheid. Zoals Erich Przywara, de grote meester van Romano Guardini an Hans Urs von Balthasar, ons leert , is de bijdrage van het Christendom aan een cultuur die van Christus die de voeten wast. Met andere woorden, dienstbaarheid en de gave van leven. Het mag geen koloniale onderneming worden.”

Die voetwassing door Christus heeft uiteraard niets van doen met het binnenlaten van miljoenen Moslims in Europa (waar men vroeger alles deed om ze buiten te houden en het Christelijk Europa te vrijwaren van de ondergang!) en heel de samenleving dan te laten instorten. Heeft Christus dan de voeten van de Romeinen gewassen, of van de heidenen? Neen, het waren Zijn Apostelen. De voetwassing had betrekking op de H. Eucharistie en het priesterschap én het elkaar dienen in de Kerk. De priester moet zuiver zijn om het H. Misoffer te kunnen opdragen, en de gelovigen om de H. Communie te mogen ontvangen. Vandaar ook Zijn woorden na de voetwassing: “Jullie zijn rein, doch niet allen,” waarmee hij naar Judas verwees.

http://www.huffingtonpost.com/sebastien-maillard/pope-francis-la-croix-interview_b_10008372.html?utm_hp_ref=world

Categorieën:Huichelarij

Getagd als:

7 antwoorden »

 1. Ziedaar een dhimmi die de voeten van zijn Islamitische meesters kust 🙂

  (Bovendien heeft Jezus enkel de voeten van de apostelen gewassen en niet gekust)

 2. Het volgende is zeer toepasselijk…

  De dag der gerechtigheid is aangebroken.
  Ik zie in het aanschijn van degene die door iedereen werd ontkend, de wereld bezwijken en instorten….(helletocht).

  Dit gedeelte van een profetie zal de redactie zeker kunnen plaatsen en weten te verstaan…
  Tijd om het stof van de kleren te slaan.

  Ben

 3. Bergoglio zegt uiteraard niet “verwateren” maar water geven. De Franse tekst geeft dan ook “arroser”. De bedoeling is dus dat de christelijke wortels kunnen uitgroeien. U bent nu echt te gretig met uw beschuldiging.

  • Ja, we hebben via een kennis dezelfde commentaar ontvangen. We hadden echter het Franse artikel niet nagekeken: “To water” kon ook “verdunnen” of “verwateren” zijn; zeker omdat Bergoglio elders in het artikel spreekt dat we bvb de Moslims moeten omarmen en toelaten tot Europa en zodus wordt de christelijke identiteit “verwaterd”. Maar het artikel werd aangepast.

 4. hij kan beter zich kandidaat stellen bij de moslims misschien hebben deze nog een tweedehands paus nodig wie weet deze man zijn onzin ben ik kotsbeu !! shalom

 5. Beste meneer Mozes, indien men in de afgelopen 2000 jaar ‘er net zo dicht op hadden kunnen zitten’ als wij nu op het pausdom; dan zou er al eerder trammelant zijn geweest.

  Maar nu even de volgende vraag: lopen de acties van Paus Francis niet de spuigaten uit? Hij liet op lesbos christenen achter (omdat meenemen tegen afspraken met Turkije zou zijn geweest), maar het meenemen van Moslim gelovigen gaat toch wel heel erg ver?

  Heeft u dan geen argwaan tegen de Zuid-Amerikaanse priester?

 6. Nadat Bergoglio paus werd heeft hij zijn warme sympathie voor de Moslims niet onder stoelen of banken gestoken alsook zijn verlangen om tot vereniging te komen met alle godsdiensten ter wereld. In een preek op Goede Vrijdag 2013 (dus kort nadat hij tot paus geïntroniseerd was) verwees hij naar ‘onze moslimbroeders’. De dag voordien had hij nog de voeten gewassen en gekust van een Moslima in een jeugdgevangenis ter nagedachtenis aan de voetwassing van de discipelen tijdens het Laatste Avondmaal. Hij week daarbij af van een eeuwenlange traditie waarbij de paus altijd de voeten van priesters of seminaristen had gewassen. Medio 2013, tijdens de ‘bootmis’ op het eiland Lampedusa (met zijn Afrikaanse vluchtelingen), zei Bergoglio: “Ik denk ook met affectie aan de moslimmigranten die deze avond de vasten van Ramadan beginnen, waarbij ik erop vertrouw dat het overvloedige geestelijke vruchten zal brengen.” Tja, wat moet je daar nu mee? En dat voor een paus! Hij zou zich moeten inzetten voor de verkondiging van het Evangelie, zoals alle pausen voor hem hebben gedaan, en de mensen moeten wijzen op de ene weg die tot verlossing leidt, en die gaat via Christus.