Bergoglio verwelkomt leden van Rotary in het Vaticaan

francesco-rotary
In 1999 werd Bergoglio verkozen tot erelid van Rotary Club van Buenos Aires. Sinds de verkiezing van Bergoglio tot ‘paus’ is dit uiteraard iets waar ze op de website van Rotery van Argentinië maar al te graag mee uitpakken.

Bijna 9000 Rotary-leden woonden zaterdag een Jubileumaudiëntie bij op het St-Pietersplein, op uitnodiging van Bergoglio. Na de audiëntie werd Bergoglio door een delegatie begroet.

Rotary, een globaal ‘netwerk’ van vrijwillige leiders toegewijd aan het bestrijden van de meest prangende humanitaire problemen, gaven vrijdagnamiddag de aftrap voor het Rotary Jubileum, met een conferentie over de uitdagingen die migranten wereldwijd onder ogen zien.

De conferentie, georganiseerd door de Jezuïetische Dienst voor Vluchtelingen – in partnerschap met Rotary, UNHCR en WFP, en getiteld ‘Helpen om vluchtelingen te laten herbeginnen’, focuste op het werk dat kan gedaan worden om miljoenen vluchtelingen waardigheid en kwaliteitsvol onderwijs te verlenen, het best mogelijke middel voor hen om hun leven vorm te geven, geen hoop te verliezen en te dromen van een toekomst.

Ravi Ravindran, de president van Rotary International zei dat Bergoglio een modelfiguur is voor Rotariërs, waarbij hij verklaarde dat “hij doet wat elke Rotariër zou moeten doen. We zien een een grote samenwerkende interactie met deze paus, en om hier te zijn en zijn zegen te ontvangen, ik denk dat het iets heel wonderbaar is voor ons.”

Rotary Club is een soort “loge” die in 1905 door enkele vrijmetselaars werd gesticht. Doel is zoals veel andere soortgelijke organisaties en loges het “bevorderen van vrede onder de mensen, en het doen van goede daden”, maar alles zonder en buiten God. Lions Club en Rotary is een visvijver voor de echte loges zoals Independent Order of the Odd Fellows en andere maçonnieke loges. Bekende leden zijn onder meer Bill Gates en George W. Bush.

Van de website van Rotary:

Rotary is een wereldwijde organisatie van vertegenwoordigers uit de zakenwereld en uit de vrije beroepen die humanitair dienstbetoon biedt, hoogstaande ethische normen in het zakelijk en professioneel leven aanmoedigt en werkt aan de opbouw van welwillendheid en vrede in de wereld. Er zijn 1,2 miljoen leden  die behoren tot meer dan in 200 landen en geografische regio’s.

Het ledenbestand van een Rotaryclub is een dwarsdoorsnede van de in een bepaalde gemeenschap aanwezige zakenlieden en mensen uit de vrije beroepen. Overal in de wereld komen de Rotaryclubs wekelijks bijeen. Ze zijn niet politiek, godsdienstig, cultureel, ras- of standgebonden [typisch voor de vrijmetselarij!]

De voornaamste doelstelling van een Rotaryclub is dienstbetoon, binnen de eigen gemeenschap, op de werkvloer, op nationaal en internationaal vlak. Rotariërs werken projecten uit in verband met de dienst aan de gemeenschap, die zich richten op de meest kritieke problemen van dit moment, zoals de gezondheid van de kinderen, armoede, honger, milieuzorg, analfabetisme en geweld. Zij steunen ook programma’s ten behoeve van de jeugd, educatieve mogelijkheden en internationale uitwisselingen voor studenten, leraren en andere professionals en promoten beroeps- en carrièremogelijkheden.

Het permanente Rotarymotto is “Service above self.”

UN Found

http://www.news.va/en/news/pope-to-greet-rotary-members-at-special-jubilee-au