Bergoglio haalt tijdens de homilie in de afsluitingsmis uit naar de conservatieve bisschoppen

Pope Francis leads a mass for the 14th Ordinary General Assembly of the Synod of Bishops at St Peter's basilica on October 25, 2015 at the Vatican. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Een verbolgen Bergoglio tijdens de Mis op 25/10

In de homilie die Bergoglio gaf tijdens de afsluitingsmis voor de synode haalde hij uit naar de conservatieve bisschoppen en kardinalen. Hij waarschuwde voor de verleidingen van de ‘spiritualiteit van illusie’: “we kunnen lopen door de woestijnen van de mensheid zonder te zien wat er werkelijk is, in plaats daarvan willen we zien wat we willen zien. We zijn in staat om visies te ontwikkelen van de wereld, maar we aanvaarden niet wat de Heer voor onze ogen plaatst.”

En de tweede waarschuwing was over een “gepland geloof” [lees: het christendom waar de Ware Leer en Traditie centraal staat]: “we zijn in staat om te wandelen met het volk van God, maar we hebben al ons schema voor de reis, waar alles opgesomd is: we weten waar we naartoe moeten en hoe lang het zal duren; iedereen moet ons ritme respecteren en elk probleem is een hinderlaag.” Bergoglio gebruikte het Evangelie over de blinde Bartimeüs die door Jezus werd genezen: “wie ons lastig valt of wie niet van ons formaat is, wordt uitgesloten,” aldus Bergoglio (verwijzend naar de hertrouwde gescheidenen en homoseksuelen).

Het enige dat Bergoglio nu nog moet doen is het schrijven van het ‘gezaghebbende’ postsynodale apostolische exhortatie, waarin hij (eventueel) de aanbevelingen in het Relatio zal gebruiken. Nogmaals, het Relatio is de richtlijn, de exhortatie van Bergoglio zal uiteindelijk bepalend zijn.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/sinodo-famiglia-44229/