Schisma

Kardinaal Arinze: ‘Zelfs de paus heeft de macht niet om de Leer over huwelijk en overspel te wijzigen’

arinze

Kardinaal Francis Arinze van Nigeria verdedigde sterk het Katholieke geloof tegen de voorstellen die naar voor werden gebracht door invloedrijke Synodevaders, die vorige week zeiden dat het onrealistisch is voor de hertrouwde gescheidenen om zich te onthouden van seksuele activiteit – wat de Kerk volgens Christus “overspel” noemt.

Kardinaal Marx, aartsbisschop van Berlijn en adviseur van Bergoglio, zei dat zo’n activiteit zou moeten beoordeeld worden volgens de context waarin ze leven en dat zo’n personen in staat zouden moeten zijn om de Communie te ontvangen.

Kardinaal Arinze vertelde LifeSiteNews zaterdag in een video interview: “De Tien Geboden werden door God aan ons gegeven. Hebben we enige autoriteit om te zeggen dat het onrealistisch is om te verwachten dat de mensen alle geboden naleven, niet enkel nummer zes en nummer negen, maar ook nummer vijf – abortus, het doden van onschuldige mensen, nummer zeven – stelen, als het nu kleine sommen geld zijn of grote?”

“We kunnen niet verdergaan met de redenering dat het onrealistisch is. Je kunt zeggen dat het niet makkelijk is. Dat aanvaard ik. Christus beloofde ons nooit dat het makkelijk is om Hem te volgen. Hij zei dat diegenen die Zijn leerlingen willen zijn, dagelijks hun kruis moeten opnemen en Hem volgen.”

Vorige week vertelde Kardinaal Marx de bisschoppen in de Synode dat “we ernstig zouden moeten overwegen om het sacrament van de H. Communie toe te laten aan de burgerlijk gescheiden en hertrouwde katholieken, die gekozen hebben om het canonieke geldige huwelijk te verlaten. Het advies om zich te onthouden van seksuele daden in de nieuwe relatie lijkt niet enkel onrealistisch voor velen, het is ook de vraag of seksuele daden kunnen beoordeeld worden ongeacht de context waarin ze leven.”

Arinze zei dat deze positie uiteindelijk leidt tot het toestaan dat mensen Gods wetten zonder meer afwijzen. “Als we de hertrouwde gescheidenen kunnen zeggen dat ze niet langer het gebod moeten volgen over het niet plegen van overspel, waarom zouden we dan niet de andere mensen zeggen dat ze niet langer de overige geboden moeten volgen?”

De katholieke positie over huwelijk en de morele norm tegen overspel is niet een menselijke uitvinding dat kan aangepast worden, het is een Goddelijke wet die van God komt en daarom niet kan gewijzigd worden.”

“Je kunt niet een situatie noemen die Christus niet heeft voorzien, noch kan je ons vertellen dat je wijzer bent dan Christus en dat je kan veranderen wat Hij heeft gezegd. Dan zullen wij vragen: ‘Wie denk je wel dat je bent? Groter dan Christus?’ Hij is de weg, de waarheid en het leven!”

“Niemand, zelfs de paus niet, heeft de macht om de Leer van de Kerk over huwelijk en overspel te veranderen.”

Categorieën:Schisma