Hervormingen

Kardinaal Tagle, recent verkozen als president van Caritas Internationalis: ‘De Kerk zou moeten stinken gelijk de wereld die ze doordringt”

cbcpnews

Kardinaal Tagle, Aartsbisschop van Manilla en tevens recent verkozen president van Caritas Internationalis, heeft katholieken opgeroepen om te vermijden met een gevoel van nostalgie te kijken naar de pre-conciliaire Kerk, maar om het gevolg van het Concilie, de openheid tot de moderne wereld, te omarmen.

Op een theologische conferentie op de Filipijnen, gericht op vooruit dragen van de visie van het concilie, zei Tagle dat Vaticanum II het begrip van de Kerk over mysterie, missie en Communie heeft herontdekt, en dat van daaruit “de betekenis van de Kerk radicaal veranderde.”

Een van de sleutelveranderingen van het concilie, zei hij, was het veranderen van een Kerk die gefocust was op zichzelf, naar een Kerk die gefocust was op de noden van de mensheid.

Veel mensen willen getuigen van Christus in één of ander geïdealiseerd verleden, waar ze met nostalgie naar verlangen. Nee, we getuigen van Christus nu, hier, waar we zijn in onze wereld.”

Verder zei hij ook dat openheid tot de wereld betekent “dat we ons moeten vuil maken, bevlekt en gewond door de werkelijke realiteit dat de armen onder ogen moeten zien. De Kerk zou moeten stinken gelijk de wereld die ze doordringt.

Foto: cncpnews

Categorieën:Hervormingen