Bergoglio vergelijkt de catechismus leren met yoga en zen

imagesCAODHQPO

Op 9 januari zei Bergoglio in zijn homilie het volgende:

“Mensen creëren een wereld binnen zichzelf, helemaal ingesloten. Gesloten binnen zichzelf, in iemands gemeenschap of parochie, maar altijd ingesloten. En dit gesloten zijn kan zich wentelen rond zoveel dingen. Maar laten we denken aan trots, zelfzekerheid, denken dat ik beter ben dan anderen, ijdelheid, juist? We hebben’ spiegel-mannen en vrouwen, die gesloten zijn in zichzelf en constant kijken naar zichzelf, juist? Deze religieuze narcisten, juist? Maar ze hebben verharde harten omdat ze in zichzelf gesloten zijn, ze zijn niet open. En ze zoeken om zichzelf te verdedigen met deze muren die ze rond zichzelf hebben gemaakt.”

Bergoglio ging verder: “Deze verharde harten in mensen kunnen ook ontstaan van een probleem van onzekerheid, zoals diegenen die zichzelf barricaderen achter de wetten en regels, zoals in een gevangenis, om veiliger te zijn en deze regels naar de letter te volgen.

Bergoglio valt dus weer voor de zoveelste keer diegenen aan die Gods geboden willen onderhouden en vasthouden aan de Traditie en noemt hen religieuze narcisten. Hij verwijt ze dat ze verharde harten hebben.

Dan zei hij nog: “Je kunt duizend catechismus cursussen volgen, duizend spirituele cursussen, duizend yoga of zen cursussen en al deze dingen. Maar geen enkel ervan zal in staat zijn om je de vrijheid te geven als een kind van God. Enkel de Heilige Geest kan je hart in staat stellen om te zeggen “Vader”.

Hij vergelijkt de catechismus leren met het beoefenen van yoga en zen en geeft aan alsof het overbodig is. De catechismus leert ons wat we moeten weten om een goede christen te zijn, hoe Zijn geboden na te leven en dàt geeft ons vrijheid. Voor het tweede Vaticaans Concilie leerden de kinderen de catechismus voordat ze hun eerste Communie deden. Onderricht zijn in het geloof is essentieel en dan pas kan de Heilige Geest in iemand werkzaam zijn.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/santa-marta-38470/