Vervolging van de traditionelen

Kardinaal Burke bevestigt dat Bergoglio hem heeft gedegradeerd

burke-exit

Op 17 oktober gaf Kardinaal Burke  een interview met BuzzFeed News. Daarin vertelde hij o.a. dat de “paus” veel schade heeft berokkend door tijdens de Synode niet openlijk zijn standpunt te zeggen. Hij maakt hem ook zorgen over het tussentijds rapport en hoopt dat het eindverslag er beter zal uitzien, maar dat betwijfelt hij. Volgens hem is het tussentijds verslag niet genoeg  gefundeerd in de H. Schrift en het Magisterium van de Kerk.  Burke zei ook dat de “paus” de indruk geeft dat hij de meest controversiële delen van het Relatio onderschrijft. “Maar zelfs een paus kan de Leer van de Kerk niet veranderen” zei Burke.

Burke staat al gekant tegen Bergoglio sinds zijn aantreden als paus. Nadat Bergoglio in 2013 zei dat de Kerk niet moet geobsedeerd zijn met kwesties zoals abortus en contraceptie, weerlegde Burke dit in een TV-interview en zij hij dat we daar niet genoeg over kunnen spreken zolang in onze samenleving onschuldige en weerloze levens worden aangevallen op de meest brutale manier.

Op het eind van het interview gaf Burke toe dat hij door Bergoglio werd gedegradeerd. Hij werd ontslagen als hoofd van de Hoogste Rechtbank van de Apostolische Signatuur, en krijgt een symbolische positie als “Kardinaal Patron” van de Soevereine Militaire Orde van Malta.