Het begint erop te lijken dat Paus Benedictus niet goed weet wat er zich precies aan het afspelen is in Rome

3262286e59

Op 16 februari stuurde de auteur van het artikel in Vaticaninsider een brief naar de Paus Emeritus met enkele specifieke vragen betreffende de interpretaties van zijn aftreden. Twee dagen later kwam het antwoord. “Er is absoluut geen twijfel betreffende de geldigheid van mijn aftreden van het Pausschap,” schreef Ratzinger. “De enige voorwaarde voor de geldigheid van mijn aftreden is de volledige vrijheid van mijn beslissing. Speculaties omtrent de geldigheid zijn gewoonweg absurd.”

Enkele weken geleden citeerde de Zwitserse (afvallige) theoloog Hans Küng een passage van een brief van Benedictus XVI betreffende Franciscus. De woorden lieten geen ruimte voor twijfel: “Io sono grato di poter essere legato da una grande identità di vedute e da un’amicizia di cuore a Papa Francesco. Io oggi vedo come mio unico e ultimo compito sostenere il suo Pontificato nella preghieraIk ben dankbaar door een grote eensgezindheid en vriendschap in het hart van paus Francis gebonden te zijn. Vandaag is mijn laatste en finale taak het ondersteunen van zijn pontificaat met gebed.” Er werd achteraf gevraagd aan Benedictus om nog eens op deze woorden commentaar te geven gezien velen ze betwijfelden en ze wilden verdraaien. Hij antwoordde: “Professor Küng citeerde de inhoud van mijn brief naar hem woord voor woord en correct.”

We weten natuurlijk dat Paus Benedictus geen man is van de moderne technologie en dus niet zoals wij de achtergrond van Bergoglio kan opzoeken. Hij kent die man amper en weet waarschijnlijk bitter weinig over de standpunten van hem, zeker i.v.m. de fameuze bevrijdingstheologie noch over de ketterijen in zijn boeken en zijn Taoïstisch verleden. Ook zijn vermoedelijk de recente ketterse uitspraken van Bergoglio hem (nog) niet ter ore gekomen. Natuurlijk kan hij ook gewoon de schijn ophouden.

Benedictus trad af omwille van de schandalen en de pesterijen, waarmee ze hem het leven zuur maakten. Dus in zekere zin kan men dit toch een gedwongen aftreden noemen. Een Paus gaat niet aftreden voor de grap. Als men zijn gezondheid nu in overweging neemt, dan zou hij nog perfect zijn Pauselijk ambt kunnen uitoefenen. Maar hij was verzwakt, vermoeid en uitgeput door de stress. Hij kon op het einde zelfs niet meer lopen en moest op een podium rond gevoerd worden. Toen Kardinaal Bertone zijn ontslag indiende zei hij achteraf: “het is hier een slangennest”, verwijzend naar de toestand in het Vaticaan.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/benedetto-xvi-benedict-xvi-benedicto-xvi-32340//pag/1/