Geheimen van het afgelopen conclaaf

vita e rivoluzione

Uit een nieuw boek, gepubliceerd door Elisabetta Piqué, “Francesco, Vita e rivoluzione“, kunnen we enkele geheimen van het afgelopen conclaaf weergeven.

Zo blijkt dat, nog voordat het conclaaf begon, het al geweten was dat Bergoglio als winnaar uit de bus zou komen. Vlak voor de aanvang van het conclaaf benaderden een aantal kardinalen Bergoglio en zeiden tegen hem: “Opgepast, het is uw beurt nu.”

De avond voordat hij werd verkozen nodigde Bergoglio zijn landgenoot, Leonardo Sandri, uit om bij hem aan tafel te zitten. Toen ze begonnen over het conclaaf zei deze: “Bereid u voor, goede vriend…”

In de eerste stemronde had hij 25 stemmen. In de derde ronde had hij al 50 en versloeg hij al de andere kandidaten. Bij de vierde stemronde kwam hij dicht bij de 77 stemmen. De volgende stemronde was onregelmatig, er waren 116 stembriefjes i.p.v. 115, zodus moesten ze deze opnieuw doen. En in de zesde stemming had hij 90 stemmen, dat is 78% en ruim over het minimum vereist aantal stemmen.

Zouden al die stemrondes gewoon opgezet spel geweest zijn, om wat tijd te rekken en geen argwaan te wekken? Blijkbaar wisten veel kardinalen dat hij zou winnen. We weten ook dat Bergoglio in 2005 reeds als tweede gestrand was. Moest hij al in de eerste stemronde de 77 stemmen behaald hebben, zou dat nogal opgevallen zijn.

Het boek haalt ook andere onderwerpen aan, zoals de moeilijke relatie die Bergoglio had met de Romeinse Curie (waarschijnlijk een reden waarom hij die zo nodig wil hervormen). Meestal had het te maken met de weigering van bisschoppen die Bergoglio aanduidde. Maar men beschuldigde hem ook van het niet verdedigen van de Leer, van het gaan voor pastorale acties die te stoutmoedig waren, en van het niet tonen van meer vastberadenheid in zijn publieke discussies met de Argentijnse regering. Hij werd ook bekritiseerd voor het dopen van buitenechtelijke kinderen (ook uit een 2de huwelijk bvb).

Bron: Vaticaninsider